Govedarica: Anarhija ne smije nametati zakon o imovini

GS
Govedarica: Anarhija ne smije nametati zakon o imovini

BANjALUKA - Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je da se ne smije dozvoliti da anarhijom bude nametnut zakon o imovini jer su njegov cilj prirodna bogatstva.

Govedarica je rekao da napad na imovinu Srpske nije samo zbog rudnih bogatstava već da su tu i rijeke, poljoprivredno, kao i šumsko zemljište.

"To su nemjerljive vrijednosti. Upravo je to cilj i zakona o imovini koji želi da se nametne anarhijom, a to ne smijemo dozvoliti, ako to dozvolimo nećemo moći ni obitavati na ovim prostorima", rekao je Govedarica za ATV.

On je naveo da je otvaranje rudnika bez potrebnih saglasnosti i odobrenja pokušaj da se nametne zakon o imovini od strane Kristijana Šmita.

"U Varešu je bila načelna saglasnost Kristijana Šmita, a to je nemoguće u pravnom sistemu Republike Srpske", rekao je Govedarica.

On je dodao da je tako nešto nemoguće bez saglasnosti Pravobranilaštva i drugih institucija Republike Srpske.

"Kada bi se nametnuo taj zakon o imovini, oni bi tada tako mogli da postupe i na našem području, uzurpiraju imovinu", kaže Govedarica.

Govedarica je napomenuo da je u Varešu šumsko bogatstvo dodijeljeno jednoj britanskoj firmi, te da kroz taj slučaj pokušavaju da utiču i na imovinu Srpske.

"Zato je OHR formirao taj tim koji je formirao nacrt zakona o imovini gđe bi ta imovina sva, koja nije na BiH, trebalo da pređe na vlasništvo lokalnih zajednica da bi lakše upravljali i otuđivali imovinu", dodao je Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana