Goran Račić: Višak radnika u javnom sektoru guta milione

Marijana Miljić Bjelovuk
Goran Račić: Višak radnika u javnom sektoru guta milione

Javni sektor ima višak radnika i njegovo restrukturiranje moglo bi biti put da dođemo do kadra za kojim vapi tržište Republike Srpske, rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i dodao da samo u dva javna preduzeća na višak radnika godišnje ode čak 200 miliona maraka.

Račić je naveo i da strani radnici imaju na kraju mjeseca veću zaradu na gradilištima od domaćih radnika jer imaju daleko veći fond radnih sati, ali i naglasio da, prema njegovim saznanjima, istim iznosom satnice plaćen je i domaći i uvozni radnik na gradilištima u Republici Srpskoj.

GLAS: Plate stranaca koji rade u građevinskom sektoru u Srpskoj mnogo su veće nego naših radnika na tim gradilištima? Šta je dovelo do toga? 

RAČIĆ: Strani radnici imaju mnogo više radnih sati nego domaći radnici. Oni dnevno rade i po 12 sati, ali i skoro svaku subotu, pa i nedjelju. Sa tog aspekta naši radnici imaju manja primanja, jer imaju i niži fond radnih sati.

GLAS: Da li su takvom politikom na neki način domaći radnici potcijenjeni?

RAČIĆ: Koliko znam, istim iznosom satnice plaćeni su i domaći i strani radnici, samo što naši radnici imaju fond sati koji je standardan, dok strani rade puno više. Oni su tipični gastarbajteri.

GLAS: Da li je problem nedostatak kadra na domaćem tržištu?

RAČIĆ: Imamo mi ogroman radni resurs u javnom sektoru i  ako bismo ušli u proces njegovog restrukturiranja, došli bismo do velikog broja radnika koji bi bili višak i koji bi imali svoje mjesto na tržištu rada. Takođe, može se očekivati da će se jedan dio radnika koji je otišao u inostranstvo vratiti u zemlju. Pored toga, s vremenom i taj broj stranih radnika koji je već u nekom broju ovdje prisutan i dalje će se pojavljivati.

GLAS: Kolike su uopšte šanse da uslijedi restrukturiranje javnog sektora?

RAČIĆ: To su naše muke. Mislim da godišnje na višak radnika u samo dva javna preduzeća izdvajamo oko  200 miliona maraka.

GLAS: Na koja preduzeća  mislite?

RAČIĆ:  Na “Elektroprivredu” i “Šume RS”. Dakle, tu godišnje ode 200 miliona maraka na višak radnika.

GLAS: S druge strane, imali smo više apela iz “Šuma” da im nedostaje radnog kadra.

RAČIĆ: Nedostaju njima radnici za izvođenje radova u šumarstvu, ali zato imaju svih drugih po nekoliko puta više. Administracija je prebukirana. U procesu digitalizacije imamo softvere koji mijenjaju ljude, ali mi i dalje gomilamo radnike u tim nekim službama i strukturama koje su klasičan teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana