Goran Borojević, načelnik opštine Kneževo: Pripajanje Javorana Banjaluci politička priča

Danijela Bajić
Goran Borojević, načelnik opštine Kneževo: Pripajanje Javorana Banjaluci politička priča

U potpunosti razumijemo potrebu i želju stanovnika mjesne zajednice Javorani da se zbog same blizine pripoje Banjaluci. Međutim, u ovom slučaju riječ je o političkoj inicijativi koja se svjesno sprovodi u izbornoj godini sa ciljem dobijanja glasova na lokalnim izborima.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik opštine Kneževo Goran Borojević i dodao da je mjesna zajednica Javorani jedna od rijetkih na području ove lokalne zajednice koja ima svoju ambulantu, poštu i školu. Naglasio je da je uloženo dosta novca i u asfaltiranje puteva, izgradnju javne rasvjete, kao i rješavanje problema snabdijevanja vodom.

- Iako je budžet ove opštine socijalan i opterećen kreditima iz prethodnog perioda i dalje ćemo nastojati da, u skladu sa svojim mogućnostima, rješavamo infrastrukturne i druge probleme u Javoranima, kao i drugim mjesnim zajednicama na našem području - rekao je Borojević.

GLAS: U  slučaju da dođe do otcjepljenja Javorana šta bi to značilo za Kneževo, s obzirom na to da se godinama priča da bi ova opština mogla izgubiti svoj status?

BOROJEVIĆ: Prema posljednjem popisu iz 2013. godine Kneževo broji oko 10.000 stanovnika, što je ne svrstava u red opština sa najmanje stanovnika u Srpskoj. Zbog toga ne postoji mogućnost da Kneževo izgubi status opštine, niti da dođe do cijepanja njene teritorije.

GLAS: Šta to opštini u ovom trenutku najviše nedostaje?

BOROJEVIĆ: Nedostaje nam bolja putna infrastruktura kojom bi se ova opština povezala sa Banjalukom, a samim tim i sa mjesnim zajednicama koje gravitiraju na tom potezu. U gradskom području neophodna je izgradnja novih parking-mjesta, dječijih igrališta, kao i sanacija Centra za kulturu.

GLAS: Šta je sve planirano da bude urađeno ove godine? Koji su kapitalni projekti u toku?

BOROJEVIĆ: S obzirom na to da je budžet naše opštine za ovu godinu socijalni on je većinom raspoređen na tekuće obaveze i kredite, tako da u narednim mjesecima nisu planirana veća kapitalna ulaganja. U narednom periodu zahtjevom ćemo se obratiti Vladi Republike Srpske u nadi da će nam odobriti potrebna sredstva koja bi bila iskorišćena za realizaciju kapitalnih projekata.

GLAS: Da li su turistički potencijali dovoljno iskorišćeni?

BOROJEVIĆ: Područje Kneževa obiluje brojnim turističkim potencijalima koji su nedovoljno iskorišćeni iz razloga što su za to neophodna znatna finansijska sredstva. Ono na čemu trenutno radimo jeste zaštita i promocija naših prirodnih bogatstava.

GLAS: Šta se sve promijenilo za vrijeme Vašeg mandata u Kneževu?

BOROJEVIĆ: Kao najveći uspjeh za vrijeme mog mandata izdvojio bih smanjenu nezaposlenost na području opštine koja se ogleda u otvaranju 400 radnih mjesta. Osim toga, za to vrijeme su urađeni i brojni infrastrukturni projekti kao što su asfaltiranje puteva, od kojih je najznačajniji magistralni put koji povezuje dvije opštine, odnosno Kneževo i Kotor Varoš. U to bih, takođe, svrstao i početak rekonstrukcije magistralnog puta Kneževo - Karanovac, asfaltiranje lokalnih puteva, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i sanaciju zgrade Doma zdravlja i Centra za socijalni rad.

Mladi

GLAS: Vide li mladi perspektivu?

BOROJEVIĆ: Opština Kneževo je kao i ostale opštine u Republici Srpskoj suočena sa problemom odlaska mladih te se nadamo da će se taj trend zaustaviti u narednom periodu i da će se raditi na poboljšanju položaja mladih u našoj lokalnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana