Goganović: Novi kodeks ponašanja kreiran zbog neodgovornih pojedinaca

Srna
Goganović: Novi kodeks ponašanja kreiran zbog neodgovornih pojedinaca

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da je „novi kodeks ponašanja kreiran zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca koji su se poveli primjerom resornog ministara Zukana Heleza, koji širi mržnju prema Republici Srpskoj i Srbima“, ali i istakao da se „pripadnici Oružanih snaga BiH u većini situacija ponašaju dostojanstveno, pomažu ljudima u nevolji, gase požare i pokazuju kolegijalnost“.

-Nažalost, kada je BiH sebe dovela u situaciju da je na čelu sistema odbrane pravosnažno osuđivani nasilnik Zukan Helez, koji otvoreno širi mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu. Onda pojedini pripadnici Oružanih snaga slijede njegov primjer i na društvenim mrežama pišu uvredljive komentare. Kodeksom ponašanja zabranjuje se svaki vid ratnohuškačke retorike, što apsolutno podržavam, ali moramo biti svjesni činjenice da je Helez svakodnevno širi i ostaje nekažnjen, a Tužilaštvo BiH i međunarodna zajednica ćute - izjavio je Goganović Srni.

Goganović od svih u sistemu odbrane očekuje da budu primjer u BiH kako se treba ponašati.

-Svojim profesionalnim radom i ličnim primjerom štitiću zajedničke Oružane snage i dejtonsku BiH, čak i od ministra odbrane, a tu su Zakon o odbrani i Ustav BiH na mojoj strani - poručio je zamjenik ministra odbrane.

Ministarstvo odbrane BiH kreiralo je Nacrt kodeksa ponašanja pripadnika Ministarstva, kao i Oružanih snaga BiH, kojim je propisano šta vojna i ostala zaposlena ili angažovana lica ne smiju pisati na društvenim mrežama.

-Ovim kodeksom utvrđuju se pravila i principi odgovornog korištenja društvenih mreža i onlajn platformi od pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH kako bi se spriječilo neetično ponašanje, podrivanje discipline, narušavanje međuljudskih odnosa, ugrožavanje bezbjednosti i kršenje drugih standarda koji se primjenjuju u Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga BiH - navodi se u obrazloženju.

Aktivnosti na društvenim mrežama i onlajn platformama uključuju, kako je precizirano, objavljivanje, dijeljenje, komentarisanje i isticanje različitih reakcija na sadržaj, što podrazumijeva čak i lajkovanje, dodavanje emotikona i slično.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, prilikom korištenja društvenih mreža i onlajn platformi za privatne svrhe, biće dužni da se pridržavaju niza pravila, a to su, između ostalog, dostojno predstavljanje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, jačajući javno povjerenje u te institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana