Goganović: Nema saglasnosti ni na jednu odluku ministarstva odbrane

Srna
Goganović: Nema saglasnosti ni na jednu odluku ministarstva odbrane

ISTOČNO SARAJEVO- Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović podržao je predsjedika Republike Srpske Milorada Dodika i istakao da ni na jednu odluku iz ovog ministrastva, koja bude upućena u Savjet ministara, neće dati saglasnost.

Goganović je rekao Srni da Helez iznosi neistine u javni prostor i time narušava bezbjednosnu situaciju u BiH što je apsolutno suprotno onome što bi čelni ljudi sistema odbrane trebalo da rade.

On je rekao da od početka mandata upozorava na štetno ponašanje i djelovanje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji svojim odlukama urušava sistem i stvara loše međuljudske odnose, a javnim nastupima širi strah i paniku među građane BiH i urušava Dejtonski mirovni sporazum.

- Naglasio bih da je sistem odbrane najosetljiviji sistem u Savjetu ministara, upravo iz tog razloga je i jedino ministarstvo koje pored ministra ima i dva zamjenika - naveo je Goganović.

Prema njegovim riječima, Helez je više puta koristio sistem odbrane za skupljanje jeftinih političkih poena.

-Upozoravao sam ga više puta da sistem odbrane ne smijemo koristiti u političke svrhe. Nanio je veliku štetu sistemu odbrane, samoj BiH ali i sebi. Nadam se da će zbog njegovih antidejtonskih poteza odgovarati kako ne bi došlo do nepopravljive štete u sistemu odbrane - rekao je Goganović.

On je podsjetio da je u aprilu donio i odluku o prekidu saradnje sa NATO savezom zbog izjava ministara odbrane i da je Helez doprinio lošim odnosima BiH i NATO saveza, a mjesecima je blokirao donošenje generalske strukture i upućivanje imena novih generala ka Predsjedništvu BiH.

Goganović je naveo da će u ponedjeljak, 27. novembra, na sjednici Predsjedništva BiH jedino srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović glasati za, a da će, kako nezvanično saznaje, druga dva člana biti portiv imenovanja novih generala samo iz razloga što na mjesto načelnika Zajedničkog štaba treba doći general iz reda srpskog naroda.

-Ukoliko se to desi, političko Sarajevo će snositi odgovornost za stanje u sistemu odbrane i narušene međuljudske i međuetničke odnose u Oružanim snagama BiH. Jednistavno Helez nije dorastao funkciji - zaključio je Goganović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nijedna odluka iz sektora odbrane neće proći Savjet ministara dok je Zukan Helez ministar.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da Helez svojim pričama širi laži.

-To je priča koju su naučili i pošto je usmjerena protiv Srba vrijeme je da djeluju. Malo sutra ćete djelovati - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana