Goganović Helezu: Republika Srpska je trajna kategorija!

Srna
Goganović Helezu: Republika Srpska je trajna kategorija!

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je ministar Zukan Helez prolazni funkcioner iz FBiH, a Republika Srpska trajna kategorija zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Reagujući na najave Heleza da će tražiti promjenu naziva Republika Srpska, te nove teritorijalne organizacije u BiH, pri čemu bi da od Srpske napravi dva kantona, Goganović je rekao Srni da ovake izjave ministra odbrane dokazuju ranije tvrdnje da nije dorastao ovako odgovornoj funkciji.

-Helezove izjave o ukidanju naziva Republike Srpske su neozbiljne, zlonamjerne i neutemeljene, a u isto vrijeme su suprotne stavovima međunarodne zajednice koja je prihvatila ime Republike Srpske, jer je Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma - naglasio je Goganović.

Konstantnim vrijeđanjem i pominjanjem Republike Srpske u negativnom kontekstu, ukazao je Goganović, ministar odbrane vrijeđa Srbe, ali i druge narode koji žive u Srpskoj, a dio su multietničkih Oružanih snaga BiH, što je nedopustivo.

-Da ima političke zrelosti Helez bi znao da svaka naša izjava mora biti odmjerena, jer se reflektuje na sistem odbrane. Nikada neću skupljati jeftine političke poene tako što ću nanositi štetu sistemu odbrane i narušavanjem odnosa u multietničkim

Oružanim snagama, kao što to čini ministar odbrane - istakao je Goganović.

Prema njegovim riječima, upravo bi Helez, kao ministar, trebao prvi da insistira i radi na tome da se svi narodi u sistemu odbrane osjećaju komotno.

-Helez se većinu svog mandata bavio Srpskom, (predsjednikom Srpske Miloradom) Dodikom i (predsjednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem, umjesto da prihvati moj krajnje dobronamjerni poziv da se zajedno bavimo nagomilanim problemima u sistemu odbrane i obezbijedimo pripadnicima multietničkih Oružanih snaga BiH dostojanstvene uslove za život i rad na vojnim lokacijama, prvenstveno da poboljšamo infrastrukturu, obezbjedimo nove uniforme i pristojne obroke - rekao je zamjenik ministra odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana