Goganović: Helez nema nadležnost da govori o odbrambenoj-spoljnoj politici

SRNA
Goganović: Helez nema nadležnost da govori o odbrambenoj-spoljnoj politici

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je Srni da Republika Srpska i srpski narod ne podržavaju NATO integracije i da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez nema nadležnost da govori o odbrambeno-spoljnoj politici BiH.

Goganović je naglasio da jedino Predsjedništvo BiH ima nadležnost da govori o sprovođenju odbrambeno-spoljne politke BiH, te da Helez može samo da iznosi svoj lični stav i stav svoje političke partije.

On je istakao da Srpska podržava saradnju sa NATO-om, što je i definisano programom reformi koju je 2019. godine usvojilo Predsjedništvo BiH.

Goganović je rekao da je nedavno na sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu jasno i nedvosmisleno iznio stav Republike Srpske, a to je da je saradnja sa ovim vojnim savezom prihvatljiva, ali ne i članstvo BiH.

"Napomenuo bih i da su iz NATO-a rekli da oni ne prejudiciraju članstvo BiH u NATO i da je to pitanje koje trebaju da dogovore domaći političari. Svima nam je jasno da sve odluke u BiH, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, moraju biti donošene u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri naroda", naglasio je Goganović.

On je istakao da Helez voli da daje "bombastične izjave", poput one o dronovima kamikazama. Goganović je istakao da je Ministarstvo odbrane Crne Gore demantovalo Heleza koji je izjavio da je na teritoriji te zemlje predviđena obuka upravljanja bespilotnim letjelicama proizvedenim u BiH.

"Smatram da bi Helez trebao da obrati pažnju kada daje izjave, da one budu odmjerenije, jer na ovaj način nanosi ogromnu štetu sistemu odbrane", poručio je Goganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana