Godišnjica slavne bitke: Kozara sinonim za hrabrost i stradanje

GS, RTRS
Foto: predsjednikrs.rs/ Borislav Zdrnja

PRIJEDOR - Na Mrakovici je obilježena 82. godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu.

Parastos kod spomen-krsta služilo je sveštenstvo Eparhije banjalučke, a na Centralnom spomeniku položeni su vijenci i cvijeće.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Slobodan Šobić rekao je da su narod Kozare i borci pojam i simbol herojske epopeje, a da neprijatelji nisu ostvarili cilj jer okupljeni danas na komemoraciji na Mrakovici šalju poruku da Kozara živi.

-Kozara su 43 narodna heroja. Kozara je više od 34.000 poginulih građana, među kojima 10.000 boraca i više od 11.200 djece koja su mahom odvedena u logore i pomrla u fašističkim mučilištima -rekao je Šobić u obraćanju na obilježavanju 82 godine od Bitke na Kozari.

On je rekao da je fašističko-njemački okupator zajedno sa ustaško-domobranskim formacijama imao ciljeve “da oslobodi Nezavisnu Državu Hrvatsku od, pod navodnicima, remetilačkog slobodarskog faktora, ostavi nezaštćenu nejač i vještački održi izdajničku tvorevinu kakva je bila NDH”.

-Da radno-sposobne stanovnike Kozarčane internira u radne logore vojne mašinerije Trećeg rajha. Da eksploatiše prirodna dobra i pozornost i posebno Rudnik željezne rude Ljubija za potrebe ratne fašističke mašinerije - naveo je Šobić.

On je dodao da je u tu svrhu, u junu i julu 1942. godine, agresor spremio monstruoznu ofanzivu na nezaštićeni narod, stvorivši obruč oko čitave planine Kozare u koju je prethodno većina naroda izbjegla.

Šobić je rekao da je plan agresora u praksi imao još monstruoznije posljedice od onih zamišljenih i da oni koji su preživjeli obruč nisu uspjeli da prežive logore.

Prema njegovim riječima, do tada nezapamćen u istoriji ljudskog roda, počeo je proces fizičkog nestanka jednog naroda.

-Kozara u nama živi i živjeće u našim potomcima i potomcima naših potomaka - naglasio je Šobić.

On je ukazao da neprijatelji i izdajnici nisu znali ono što danas svi znaju i da cilj nisu ostvarili.

-Jer, evo nas ovdje, svi zajedno. U stroju smo zajedničkom i šaljemo poruku da Kozara živi. Da je u nama i oko nas. Naš je dug da pamtimo ove epske junake, kao i one neosvećene, a svete, mučenike umorene u logorima i jamama, na stratištima i srelištima o kojima svjedoči naša istorija i poezija - dodao je Šobić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da stradanje na Kozari treba da obilježava cijeli srpski narod.

- Ako se ne borimo za sjećanje i pamćenje, ispašće da su oni koji su pravili zločinci žrtve, a mi stradalnici da smo dželati. Zato je važno da se u što većem broju okupljamo ovdje i da pričamo istinu, jer ona je na našoj strani - naglasio je Dodik.

On je upozorio da sada ti isti pričaju kako treba da živimo zajedno.

-Da se odreknemo svoje istorije, svog stradanja. Tražili su da ovdje na Kozari da prave memorijalni centar za svoje žrtve. Nismo dozvolili i nećemo nikada - poručio je Dodik.

On je podsjetio da i zbog Kozare jako važno da u Otadžbinskom ratu nije bilo podjela, već da su Srbi stali pod isti barjak slobode.

Dodik je naglasio da je prostor Kozare ispražnjen i da su ustaše, u čijim redovima je bilo lokalno stanovništvo i hrvatsko i muslimansko, pobile Srbe.

- Ovdje je u toku godina rata po selima ubijeno više od 30.000 ljudi, a više od 70.000 iz jednog zbjega je 1942. godine zarobljeno, odvedeno u Jasenovac i tamo pobijeno - rekao je Dodik.

On je naveo da nema podataka o tome koliko je još ljudi 1943, 1944. i 1945. godine pohapšeno i odvedeno.

- Sama činjenica da su ovdje spaljena 142 sela govori o tome da je ovo mjesto stradanja Srba. Ovđe nisu stradali lokalni muslimani i Hrvati. Oni su bili na drugoj strani te priče i rijetki su oni koji su pripadali partizanskom pokretu - rekao je Dodik.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović istakao je da riječ Kozara predstavlja sinonim za slobodu, ali i stradanje nevinih, djece, žena, staraca.

-Pokušali su od Srba da prave roblje, da služimo onima koji su mislili da su zauvijek zatrli srpsko ime. Od ove planine pa do Jasenovca, i sve do daleke Norveške, spominje se slava Kozare. I tako će biti dok je srpskog roda i imena. Republike Srpske će biti dok je svijeta i vijeka. Sarajevskim političarima su svakoga dana puna usta mržnje prema Republici Srpskoj. Zato Srpska i Srbija zajedno žele mir i znaće kako da ga sačuvaju, i na istoku i na zapadu, dok god sunce sija. Zato ćemo primjeljivati sve mono što smo dogovorili na Svesrpskom saboru - naglasio je Starović.

 Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom "Zapadna Bosna" počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od najstrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbjeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece koji su odvedeni u logore Jasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da su slobodarske tekovine Kozare utkane u temelje Republike Srpske koja se na putu ka budućnosti nikada neće odreći svoje slavne prošlosti.

Cvijanovićeva je istakla da je Kozara mjesto na kojoj srpski narod slavi slobodu i tuguje zbog njene visoke cijene.

-Dok živimo pamtićemo i dok pamtimo opstaćemo. Ponosni i slobodni, baš kao i ova herojska planina - navela je Cvijanovićeva na “Instagramu”.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Bitka na Kozari dokaz herojske volje i slobodarskog gena srpskog naroda, koji je u istoriji u borbi za istinu, pravdu i slobodu podnio ogromnu žrtvu.

Stevandić je istakao da je srpski narod, u težnji za slobodom, odlučno i hrabro ustao protiv fašizma, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

- Bitka na Kozari je simbol herojske borbe našeg naroda koji je odbranio svoju slobodu, dostojanstvo i pravo na život dostojan čovjeka. U toj borbi srpski narod je podnio ogromnu žrtvu, koju nikad ne smijemo zaboraviti - istakao je Stevandić.

On je rekao i da je srpski narod sistemski ubijan u Drugom svjetskom ratu, progonjen i zatiran u jasenovačkom sistemu smrti i ostalim koncentracionim logorima NDH, te da o razmjerama tih zločina u kojima je nemilosrdno ubijano nedužno stanovništvo, civili, stari, žene i djeca, svjedoči i postojanje zloglasnih logora za djecu.

- Srpski narod je na Kozari platio veliku cijenu borbe protiv fašizma. Sela su opljačkana, narod pobijen ili otjeran u logore. Stalno podsjećanje na tu žrtvu naša je obaveza i zavjet kako nam se ti zločini nikada više ne bi ponovili - poručio je Stevandić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je Bitka na Kozari - bitka za život, ali i snažno podsjećanje na hrabrost, nepokolebljivost i otpor, a da su Kozara i Potkozarski kraj simbol stradanja, ali i vaskrsnuće srpskog naroda.

Borenović je rekao da se i danas pamti, ali da će se pamtiti i dovijeka, koliko je ovo područje postradalo od ustaša, najmonstruoznijeg nacističkog pokreta u Evropi.

-Svega 3.500 boraca puna dva mjeseca branilo je 80.000 stanovnika od 10 puta jačeg neprijatelja. Takav otpor zlu, otjelovljenom u pripadnicima ustaškog pokrata, moramo zauvijek pamtiti sa najdubljim poštovanjem - izjavio je Borenović koji je danas prisustvovao obilježavanju 82 godine od Bitke na Kozari.

Osim Borenovića, obilježavanju su prisustvovali i potpredsjednik PDP-a Draško Stanivuković i član stranačkog Predsjedništva Dragan Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana