Godišnjica: Drugoj krajiškoj brigadi odbrana otadžbine bila na prvom mjestu

D.B.
Godišnjica: Drugoj krajiškoj brigadi odbrana otadžbine bila na prvom mjestu

BANjALUKA - Polaganjem vijenaca i služenjem parastosa za 231 poginulog borca sutra će u Memorijalnom centru Druge krajiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS) u banjalučkom naselju Rakovačke bare biti obilježene 33 godine od njenog formiranja.

Druga krajiška brigada je, istakao je ratni starješina i potpredsjednik Udruženja njenih boraca Vladimir Ševarika, ponos Srpske, jer dala je mnogo toga da bi naša Republika živjela. Pozivajući sve porodice poginulih boraca Druge krajiške  brigade, ratne vojne invalide, članove, predstavnike republičkih i gradskih institucija i sve druge da dođu na obilježavanje, kako bi svi zajedno sa početkom u 11.30 časova još jednom odali dužnu poštu poginulim saborcima, Ševarika je evocirao uspomene.

Prema njegovim riječima, na ratnom putu dugom 3.500 kilometara od zapadne Slavonije, koridora života, gradačačkog, oraškog, dobojskog, sarajevskog, vlašićkog, glamočkog i bihaćkog ratišta, pa sve do Manjače, kroz brigadu je prošlo više od 23.000 boraca, a život za Republiku Srpsku dao je 231 borac.

- Nama je pripala ta čast da na tom putu završimo na Manjači i da branimo Banjaluku 1995. godine. I sve priče političara padaju u vodu. Imali smo toliku snagu da ustaše i muslimanska vojska nisu mogle proći - prisjeća se Ševarika.

Druga krajiška brigada imala je, priča on, 1.600 ranjenih boraca, od kojih 750 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, dok se tri borca ove brigade vode kao nestali.

- U zapadnoj Slavoniji poslije prvih pogibija saboraca kroz priču u rovovima sami sebi smo dali zavjet da oni koji prežive moraju jednog dana da ovjekovječe one koji poginu. Naši pripadnici su na Dan brigade istovremeno i tužni i ponosni. Najteže je prići porodicama poginulih, evocirati uspomene na te heroje. Uz tradicionalni vojnički pasulj dostojno ćemo se sjetiti ratnog puta naše brigade - kazao je Ševarika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana