Godišnjica donošenja Sretenjskog ustava

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA- U Srbiji je 15. februara 1835. godine donesen liberalni Sretenjski ustav, koji je, po uzoru na francuski i belgijski, izradio Dimitrije Davidović.

Međutim, knez Miloš Obrenović je već u martu te godine suspendovao Ustav, iskoristivši negodovanje apsolutističke Austrije, Osmanskog carstva i Rusije.

Sretenjskim ustavom vlast je podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije.

Vlast su činili knez, Državni sovjet i Narodna skupština. U današnje vrijeme, ova podjela odgovarala bi predsjedniku, Vladi i Narodnoj skupštini. Ustavom je određeno da knez i Državni sovjet dijele izvršnu vlast.

Proklamovana su prava i slobode građana kao što su: neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, te ravnopravnost građana, bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Ustavom su ukinuti ropstvo i feudalni odnosi.

U Arhivu Srbije čuva se original ovog, jednog od najvrednijih pravnih akata iz novog vijeka na Balkanu, koji je povezao i ukoričio Gligorije Vozarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana