Godina dana nametanja dopuna Krivičnog zakona BiH: OHR uzalud trošio papir

Vedrana Kulaga Simić
Godina dana nametanja dopuna Krivičnog zakona BiH: OHR uzalud trošio papir

BANjALUKA - Sljedeće sedmice biće navršena godina otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je predvidio kažnjavanje negiranja genocida, a za to vrijeme se pokazalo da je taj besmisleni čin ostao samo mrtvo slovo na OHR-ovom papiru.

Incko je krajem jula prošle godine podgrijao političku klimu u BiH kada je, pred sam odlazak sa pozicije, nametnuo odluku kojom je donesen Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a kojim je zabranjeno javno odobravanje, poricanje, grubo umanjivanje ili pokušaji opravdavanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama.

Republički predstavnici, revoltirani Inckovim ponašanjem, usvojili su u Narodnoj skupštini Srpske Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS, gdje su propisane kazne za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda od šest mjeseci do 15 godina, u zavisnosti od počinjenog djela.

Prema informacijama koje su isplivale u jasnost, tužilaštvima su stigle desetine prijava s obje strane međuentitetske linije zbog kršenja odredbi Krivičnog zakona BiH i Krivičnog zakonika RS, ali do sada nijedna optužnica nije podignuta jer su prijave mahom odbacivane.

Poslanik u Narodnoj skupštini Aleksandar Glavaš (DNS) je u januaru ove godine prijavio bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i funkcionera SDA Šefika Džaferovića zbog izjave date za njemački “Di Velt” u kojoj je obilježavanje 9. januara - Dana Republike uporedio sa “Kristalnom noći” u nacističkoj Njemačkoj. Glavaš za “Glas” podvlači da je pravosuđe najveći problem BiH, a od njega zavisi i sprovođenje zakona.

- Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu protiv Džaferovića bez nekog posebnog razloga. Nametnutom odlukom Valentina Incka je potvrđeno da je BiH protektorat. Dobili smo blokadu i sveopštu stagnaciju koja je samo dodatno tjerala mlade odavde. Imamo nezdravu političku situaciju koja je dovela do blokade institucija i komunikacije između stranaka koje čine vlast na nivou BiH. Inckovom odlukom su svi gubitnici - naglasio je.

Žao mu je, kaže, i zbog toga što se odluke i zaključci republičkog parlamenta ne poštuju dovoljno.

- Narodna skupština je najviši zakonodavni organ i moramo se ponašati po njenim zakonima i zaključcima, bez obzira na odluke koje se donose od strane visokog predstavnika. Za mene su isključivo važeći zakoni koje je usvojila Republika Srpska i koje ocjenjuje Ustavni sud Srpske - zaključio je Glavaš dodajući da je Ustavni sud BiH politički sud koji sebi daje za pravo da kreira Ustav, a ne da ga tumači kako bi trebalo.

Jedna od prvih krivičnih prijava zbog negiranja genocida je bila protiv novinara Branimira Đuričića, a savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je juče, povodom naredbe Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv njega zbog “negiranja genocida” da će uvijek govoriti istinu u ime svog naroda i nastaviti da se bori za Srpsku.

- Sve što mogu da kažem je da ja radim svoj posao, oni rade svoj posao - rekao je Kovačević protiv kojeg je podnesena prijava jer je u septembru prošle godine izjavio da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već zločin.

Pojedini zvaničnici Srpske u proteklim mjesecima su nudili da odredbe koje je nametnuo Valentin Incko budu “zamrznute” do konačnog dogovora o ovim stvarima između domaćih lidera, ali za to nije bilo volje u FBiH.

Ocjena ustavnosti

Sudije Ustavnog suda BiH trebalo je juče da na plenarnoj sjednici zauzmu stav po zahtjevu sedam delegata iz Vijeća naroda Republike Srpske koji su zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom su nametnute dopune Krivičnog zakona BiH.

Do zaključenja ovog broja “Glasa” nije bilo informacija iz Suda, osim da će danas održati konferenciju za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana