Glišić: Američko obrazloženje sankcija - "smokvin list"

Srna
Glišić: Američko obrazloženje sankcija - "smokvin list"

BEOGRAD - Advokat i osnivač Narodne mreže Vladan Glišić rekao je da obrazloženja SAD za uvođenje sankcija pojedincima iz Republike Srpske i Srbije zbog neke vrste saradnje sa Ruskom Federacijom predstavljaju "smokvin list" koji treba da pokrije golotinju američkog uplitanja u unutrašnje poslove Srbije i Srpske.

Komentarišući sankcije uvedene ministru Petru Đokiću, funkcioneru SNSD-a Savi Cvjetinoviću, šefu Predstavništva Republike Srbije u Moskvi Dušku Peroviću, kao i lideru Srpske desnice Miši Vaciću i predsjedniku Srpske narodne partije Nenadu Popoviću, Glišić je ocijenio da su Amerikanci za tim posegnuli kako bi prekrili pokušaje negiranja Republike Srpske i stavljanja Srbije pod određeni protektorat.

-To je nastavak američkog pritiska pogotovo prema Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu, koje je je pokazalo mnogo više dostojanstva i hrabrosti u suprotstavljanju političkom Zapadu i njihovoj okupaciji ovih prostora, objasni da ne smije da se odupire, zbog čega SAD traže ličnosti kojima bi mogli da nametnu sankcije i na taj način ostvare svoje ciljeve - rekao je Glišić.

On je istakao da se američke sankcije, uključujući i one koje su ranije nametnute rukovodstvu Republike Srpske i pojedinim funkcionerima Srbije, uvode bez odluke Savjeta bezbednosti UN, što je, kako kaže, agresivna mjera prema jednoj državi i njenim državljanima.

-Dakle, ako je to agresivna mera, to znači da je to jedna vrsta ratnog delovanja protiv naših naroda i država. Onda bi, da je sreće, Srbija trebalo da preduzme neke mere prema građanima SAD, od kojih su mnogi prekrpšili sva pravila pristojnosti i korektnog odnosa prema srpskom narodu - naveo je Glišić.

On kaže da ne zna zašto Ministarstvo spoljnih poslova Srbije bar neke od antisrskih lobista u SAD ne stavi na spisak sankcija.

-Jeste da to izgleda kao jedna vrsta neracionalne odluke. Međutim, ovo vreme u kojem sada živimo nije vreme kada se treba sklanjati i savijati. Ako se više savijate i sklanjate, sve vas više gaze - poručio je Glišić.

Prema njegovom mišljenju, ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je najbolji primjer da se može ponašati dostojanstveno i hrabro.

-Dodik pokazuje da nema potrebe da se više savijamo pred onima koji su narušili integritet i suverenitet Srbije i koji stalno atakuju na Srpsku. Oni su priznali NATO kartelsku državu na Kosovu. Ne treba se sklanjati onima koji su izvršili agresiju na našu zemlju - naglasio je Glišić.

Prema njegovoj ocjeni, u narednom periodu se može očekivati da SAD, osim ličnih sankcija od Stejt departmenta, nastave dalju agresiju prema Srbiji i srpskom narodu.

-Za sada oni su uveli sankcije pojedincima, ali ja mislim da oni imaju nameru da sankcionišu ceo narod i naše države i da ponove zločine koje su činili u prošlosti. Zato bi morali da se mentalno spremimo za otpor, a onda i na svim drugim nivoima da tražimo saveznike koji u tom otporu treba da nam pomognu - ocijenio je Glišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana