“Glasova” analiza uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori: Enigma Mandić ili Milatović

Veljko Zeljković, Miloš Vasiljević
“Glasova” analiza uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori: Enigma Mandić ili Milatović

BANjALUKA - U trci za novog predsjednika Crne Gore na izborima koji će se održati u nedjelju, 19. marta, sedam je kandidata i jedino što je gotovo izvjesno jeste to da će doći do drugog kruga glasanja, u kom bi predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću na crtu mogli izaći ili lider Demokratskog fronta Andrija Mandić ili kandidat Pokreta “Evropa sad” - Jakov Milatović.

Smatraju ovo sagovornici “Glasa Srpske”, navodeći da nijedan od sedam kandidata u prvom krugu ovih izbora ne može dobiti više od 50 odsto neophodnih glasova da bi se mogla proglasiti konačna pobjeda. Ukazuju da sve analize i istraživanja javnog mnjenja govore da će Đukanović u prvom krugu najvjerovatnije osvojiti najviše glasova, ali nedovoljno za konačnu pobjedu. Stoga, u zavisnosti ko će njemu biti protivkandidat u drugom krugu, biće mnogo jasnije i kakve su mu šanse da i u narednih pet godina bude na čelu države. Prema riječima političkog analitičara i profesora sa Filozofskog fakulteta u Baru Stefana Đukića, ovo je u neku ruku i kvalifikaciona utrka za pul poziciju, za onu glavnu, parlamentarne izbore, koji bi trebalo da se održe tokom ove ili naredne godine.

- Ovi predsjednički izbori su možda i najbolji test da se vidi gdje se ko nalazi. Da se ispita javno mnjenje i raspoloženje među građanima. Zato imamo i ovoliki broj kandidata. Kada su u pitanju eventualni rezultati ovih izbora, drugi krug je gotovo izvjestan, a ko bi mogao na crtu lideru DPS-a, koji je vjerovatno siguran, da li će to biti Mandić ili Milatović, stvarno je teško i nezahvalno prognozirati. To niko sa stoodstotnom sigurnošću ne može tvrditi - kaže Đukić.

Navodi da razna istraživanja pokazuju da bi Đukanović imao velike šanse za pobjedu ukoliko bi u drugom krugu za protivnika imao Mandića, ali i da to treba uzeti s rezervom, baš kao i ona da bi Milatović bio daleko ozbiljniji takmac aktuelnom predsjedniku Crne Gore.

Na pitanje šta bi moglo odlučiti ove izbore, Đukić navodi da to zavisi od toga koliko će Đukanovićev protivkandidat u drugom krugu imati snage i umješnosti da mobiliše ideološki podijeljene glasače kandidata koji su ispali iz ove trke. Kaže i da odluka Đukanovića koji je kao lider DPS-a duže od trideset godina naizmjenično na funkciji premijera i predsjednika države, da bude kandidat na ovim izborima, pokazuje da on sigurno ima svoju računicu koju ne treba olako shvatiti.

- Da je u igri ostao Milojko Spajić, kao kandidat Pokreta “Evropa sad”, a čiju kandidaturu je Državna izborna komisija odbila da potvrdi, vjerujem da Đukanović ne bi ulazio u sve ovo. O tome, između ostalog, govore i neke njegove prethodne izjave o političkoj penziji. Mislim da je on bio svjestan da bi ga Spajić najvjerovatnije pobijedio te nije svoju karijeru htio završiti porazom. Kada je je Spajić “ispao”, lider DPS-a je procijenio da ima realne šanse da izbori još jedan petogodišnji mandat - kaže Đukić.

S njim je saglasan i politički analitičar iz Nikšića Luka Radonjić, navodeći kako su najozbiljniji kandidati za drugi krug Đukanović, Mandić i Milatović iz Pokreta “Evropa sad”. Kako je rekao, prema nekim procjenama, sva trojica imaju podjednake šanse.

- Mislim da će se između Mandića i Milatovića voditi velika bitka ko će u drugi krug. Kada je u pitanju lider Demokrata Aleksa Bečić, koji je takođe jedan od kandidata, ni on nije autsajder, ali nema toliku podršku kao ovaj dvojac. Rukovodstvo URE ga je podržalo, ali je njihovo biračko tijelo malo - kaže Radonjić.

Smatra, kao i Đukić, da je Milojko Spajić bio jedan od najozbiljnijih kandidata za pobjedu, ali i da su nakon što je izbačen iz igre ljudi takvu odluku doživjeli kao nepravdu, što sigurno može ići naruku njegovom partijskom kolegi Milatoviću.

- Ono što za njega može biti problem jeste nedostatak partijske infrastrukture. U pitanju je biračko tijelo koje je formirano prije pola godine, ali se isto tako mora reći da su oni svoju veliku snagu pokazali u Podgorici, nakon pobjede na lokalnim izborima, što možda može biti i presudno - navodi ovaj analitičar.

Kada je u pitanju Mandić, kaže kako, radi se o političaru koji ima veliko iskustvo jer se kandidovao i 2008. godine na predsjedničkim izborima, a 2016. predvodio je listu DF-a kada su osvojili veliki broj glasova.

- On ima pregršt iskustva i kada je opoziciona borba u pitanju, ali i za pregovaračke manevre. Pacifikovao je i svoje političke stavove te sad ne postoji način zašto ga neka građanska ili crnogorska lista koja nije uz DPS ne bi podržala. Da li će on ili Milatović u drugi krug, mislim da će prije sveg zavisiti od rezultata izbora u pomenutoj Podgorici, ali i Nikšiću. Ko tu ostvari više glasova ići će u drugi krug u duel sa Đukanovićem - ocijenio je Radonjić.  

Dodaje i kako je iz DF-a poručeno da će ukoliko Mandić kojim slučajem ne prođe u drugi krug, već to budu Bečić ili Milatović, bezrezervno podržati obojicu. DF je, kaže, na taj način naglasio potpunu spremnost da se razvlasti DPS do kraja.

- Siguran sam da će biračko tijelo DF-a glasati protiv Đukanovića. Slično je najavio i sam Milatović - istakao je Radonjić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić nedavno je u jednoj od svojih analiza istakao kako smatra da nema nikakve sumnje da će Đukanović biti u drugom krugu, te da drugog kandidata treba tražiti između Milatovića, Mandića, ali i lidera Demokrata Alekse Bečića.

Govoreći hipotetički o mogućim ishodima smatra da će Mandić, i ako se plasira u drugi krug, imati ozbiljan problem jer veliki broj glasača Milatovića i Bečića najvjerovatnije ne bi glasalo za njega. Mišljenja je i da bi kandidati Demokrata i Pokreta “Evropa sad” pobijedili Đukanovića u drugom izbornom krugu jer ogromna većina Mandićevih glasača nema nikakav problem da glasa za Bečića ili Milatovića.

Đukanović je na posljednjim izborima 2018. godine pobijedio kandidata koga je podržala tadašnja opozicija Mladena Bojanića i to u prvom krugu, sa osvojenih 53,9 odsto glasova. U ovu predsjedničku trku on međutim ulazi s pozicije šefa države i lidera opozicione DPS-a, koja je izgubila vlast na izborima 2020. godine.

Kandidati

Na predsjedničkim izborima učestvovaće aktuelni predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, zamjenik predsjednika Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović i lider Demokrata Aleksa Bečić. Kandidati su i poslanik Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović i influenser Jovan Radulović. Da bi kandidat pobijedio u prvom krugu potrebno je da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih birača. Ukoliko se to ne desi, u drugom krugu nadmeću se dva kandidata s najvećim brojem osvojenih glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana