“GLAS” OTKRIVA: Na listi nepoželjnih u BiH 575 imena

Marijana Miljić Bjelovuk
“GLAS” OTKRIVA: Na listi nepoželjnih u BiH 575 imena

SARAJEVO - Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH je od polovine 2007. godine do početka ovog mjeseca na listu onih kojima je zabranjen ulazak u BiH stavila 575 osoba, a najviše njih je iz Albanije i Srbije, i to po 106 osoba, saznaje “Glas” od izvora bliskih bezbjednosnim službama.

Na toj listi, između ostalih, u prethodnih 17 godina našlo se i 92 državljana Crne Gore, 60 Švedske, te 28 Rusije. Takođe, spisak onih koji su nepoželjni u BiH popunjavalo je i 17 lica iz Turske, 15 iz Alžira te 13 iz Makedonije, ali i manji broj drugih lica kako iz zemalja okruženja, tako i onih širom Evrope i svijeta. 

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će kroz nekoliko dana ukinuti spiskove nepoželjnih osoba, nadležni u BiH navode da se sa liste onih kojima je zabranjen ulazak u BiH skidaju samo imena onih za koje se procijeni da ne predstavljaju opasnost za zemlju.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić navodi da postoji sistem kojim je definisano kako u BiH neko dolazi na listu nepoželjnih osoba i kako se ista ta lica brišu sa tog spiska.

- Bezbjednosne službe vrše procjenu svakog lica i ukoliko ne postoji nikakva smetnja, one mu omogućavaju ulazak u zemlju. Ne mogu se sa te liste nepoželjnih skinuti svi, jer postoje lica koja predstavljaju prijetnju za zemlju - kazao je “Glasu” Nešić i dodao da ne raspolaže podacima o tome koliko se lica trenutno nalazi na listi onih kojima je zabranjen ulazak u BiH.

Pojasnio je da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) dostavlja Graničnoj policiji i Službi za poslove za strancima podatke o tome kojim licima je zabranjen ulazak u BiH.

- Nakon toga ta lica se stavljaju u sistem - zaključio je Nešić.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa navodi da nadležne službe koje stavljaju lica na listu onih kojima je zabranjen ulazak u BiH prate, procjenjuju i prave analizu i bezbjednosne procjene.

- Ako se ispostavi da ta lica ne predstavljaju nikakvu opasnost, bezbjednosne službe ih brišu sa tog spiska. Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH, kada se neko skine sa te liste, budu obaviještene o tome i mi te osobe brišemo iz naših evidencija. Te osobe koje izbrišemo sa tog spiska prestaju biti bezbjednosno interesantne - kazao je “Glasu Srpske” Laketa.

U BiH se velika popma digla  2022. godine i to nakon što je OBA zabranila ulazak advokatu Goranu Petronijeviću i profesoru Milošu Koviću iz Srbije. Međutim, njihova imena brisana su sa te liste u martu prošle godine. Na spisku zabranjenih u BiH završio je i bivši komandat  Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, ali trenutno nema informacija da je i njemu ukinuta zabrana ulaska u BiH.

Vulin: Sam sam pravio liste

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je juče da je spiskove osoba za koje je važila mjera obaveznog zadržavanja i pojačane kontrole prilikom ulaska u Srbiju pravio kao ministar policije i direktor BIA. On je povodom hajke koja je povedena protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zato što je hrvatska pjevačica Severina Vučković zadržana na granici sa Srbijom, izjavio je da se “sav ološ koji misli da Srbi nemaju ni državu, ni samopoštovanje mogao uvjeriti u suprotno kada im je na srpskim granicama rečeno da nisu dobrodošli”.

- Nekima je to rečeno zato što su pevali o Orićevim klanjima Srba na Božić, nekima zato što su prebijali našu decu na koncertima, a na mrežama psovali srpsku majku, pevali da im ne može niko ništa jer su “jači od Srbije” - naveo je Vulin i dodao da je na spiskovima koje je lično sastavljao i predavao nadležnima bilo stranih državljana koji su u Srbiju dolazili da učestvuju u nasilnim protestima, ali i narko-bosova od kojih i sada strepe od Sarajeva do Prištine i Skoplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana