"Glas" donosi detalje akcije "Kings": Galić od švercera cigareta dobio vozilo?!

Nebojša Tomašević
"Glas" donosi detalje akcije "Kings": Galić od švercera cigareta dobio vozilo?!

SARAJEVO – Zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić, koji je nakon saznanja da mu se sprema hapšenje u akciji "Kings" pobjegao u Hrvatsku, osumnjičen je da je u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH omogućavao da šverceri cigareta budu obaviješteni o kontrolama i osoblju koje radi na granici, a zauzvrat je dobijao darove, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Osim Galića, akcijom je obuhvaćen veći broj osoba, a uhapšeni su pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago. Milović je navodno krijumčarima cigareta direktno i preko posrednika dojavljivao lokacije patrola, a Blago je jedan od organizatora šverca pomenutom akciznom robom.

Kako nam je potvrđeno za uhapšenog dvojca tužilaštvo će tražiti određivanje pritvora, a  za Galićem će biti raspisana potraga.

Prema informacijama pojedinih medija Galić je za svoje "usluge" ranije na poklon dobio "pasat" od krijumčara cigareta Ivice Blago i Borisa Ivelje. To vozilo je pronađeno ispred Galićeve kuće stanovanja i zaplijenjeno.

Akciju "Kings" realizuju pripadnici Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) po nalogu i uz saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Istraga u akciji "Kings" realizovana je na osnovu informacija koje su dobijene dešifrovanjem Skaj aplikacija. Prema podacima iz aplikacije, kako su prenijeli pojedini mediji, glavni krijumčar cigareta na području Hercegovine je bio pomenuti Ivelja, a njegov saradnik na području Trebinja bio je Milović. Blago je označen za glavnog organizatora šverca cigareta na području zapadne Hercegovine. Prema nezvaničnim informacijama posredna veza između graničara i Ivelje bio je navodno vozač autobusa Siniša C.  i navodno postoji zabilježena komunikacija između njega i Milovića o rasporedu smjena i ljudstva na granici.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH akcija "Kings" usmjerena na šverc cigaretama i akciznom robom, a sprovodi se na području Hercegovine.

- Uhapšeni Milović, Bago, Galić i druge osobe osumnjičeni su za organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela. Galić je obuhvaćen istragom zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, koje počinio u vrijeme dok je obavljao dužnost direktora Granične policije - navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Iz MUP-a RS je potvrđeno da su u akciji „Kings“ uhapšena dva člana organizovane kriminalne grupe i obavljeni pretresi na sedam lokacije na području Trebinja, Berkovića, Posušja, Stoca i Gruda. Pretreseni su stanovi, kuče i vozila koja koriste osumnjičeni. Kako su naveli oduzeto je jedno vozilo, veći broj mobilnih telefona, nosača SIM kartica, rokovnika, prenosnih računara, nosača digitalnih medija i službenih dokumenata. Akcija "Kings" izvedena na osnovu međunarodne razmjene informacija sa EUROPOL-om.

Hapšenja u Graničnoj policiji BiH, zamjenik direktora SIPA pobjegao u Hrvatsku?!

Kako saznajemo, dosadašnja istraga pokazala je da je Zoran Galić prije početka akcije dobio informacije da mu se sprema hapšenje. Prema pisanjima nekih medija, navodno je čelništvo Agencije za istrage i zaštitu SIPA obaviještena o akciji nekoliko dana prije, ali su informacije procurile do Galića koji je u ponedjeljak ujutro kolege obavijestio da neće doći na posao te je pobjegao.

Iz Tužilaštva BiH ranije saopšteno da postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice iz institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Galiću dostavio informaciju o planiranim mjerama protiv njega i tako počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka. Pojasnili su da je osumnjičeni Galić, nakon dobijenih informacija, 8. jula u popodnevnim časovima ilegalno prešao granicu BiH i pobjegao u Hrvatsku gdje se nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana