Georgije Vulić: Alija Izetbegović jedan od najdirektnijih krivaca za rat u BiH

Srna
Georgije Vulić: Alija Izetbegović jedan od najdirektnijih krivaca za rat u BiH

TREBINjE - Alija Izetbegović se zasigurno ne može ni na koji način smatrati “mirotvorcem” jer je odbio da prihvati jedan od najvažnijih mirovnih planova za BiH - Kutiljerov mirovni plan, pa se u tom svjetlu Izetbegović može sagledavati kao jedan od najdirektnijih krivaca za građanski rat na prostoru BiH, izjavio je Srni istraživač viši saradnik na Institutu istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Georgije Vulić.

-Bitno je istaći da je Alija Izetbegović, odnosno muslimansko političko rukovodstvo tog vremena učestvovalo direktno ili indirektno u dovođenju islamskih ratnika na prostoru BiH, koji su počinili strašne zločine nad srpskim zarobljenim vojnicima, ali i srpskim civilnim stanovništvom - , rekao je Vulić.

On je naveo da su primjer toga dešavanja na prostoru Vozuće u jesen 1995. godine kada su ovo područje zauzele snage takozvane Armije BiH.

-Tu su vršeni strašni zločini, odsijecanje glava srpskim borcima, tako da zaista Aliju Izetbegovića ne možemo posmatrati ni sa istorijskog, ni političkog, ni bilo kog drugog aspekta, kao mirotvorca u BiH - rekao je Vulić, komentarišući saopštenje OHR-a da je Alija Izetbegović bio “mirotvorac”.

Naglasio je da se ta izjava može sagledavati u svjetlu kolonijalne politike austrougarskih upravnika na ovom području, gdje su sto i više godina unazad strani kolonizatori pokušavali da nametnu istorijsku istinu i svoje državno ustrojstvo.

-Međutim, slobodarski duh srpskog naroda uvijek se protivio takvim nastojanjima, pa tako i danas imamo situaciju da OHR koji poprilično liči na instituciju austrougarske države i predstavnici ove organizacije upravo i dolaze iz tog kulturnog kruga, najčešće pokušavaju nametnuti svoje određene stavove koji se u istorijskoj nauci ne mogu smatrati tačnim i daleko su od nečega takvog -rekao je Vulić, koji je učesnik Naučnog skupa “Istorija i kultura - između ličnosti, događaja i procesa” koji se održava u Trebinju.

Naglasio je da takvi stavovi OHR-a upravo svjedoče o ozbiljnosti te institucije i o tome koliko je, u stvari, duboka okupacija ovog područja od stranog činioca, kome se srpsko političko rukovodstvo i sam srpski narod pokušava suprotstaviti kroz vijekove.

Brojni bošnjački predstavnici vlasti iz F BiH najoštrije su kritikovali Kristijana Šmita koji je rekao da je neophodno napraviti zajednički kurikulum u obrazovanju, te da su u udžbenicima “neprihvatljive fotografije” nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića i muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića.

Iz OHR-a su potom, pojašnjavajući Šmitovu izjavu, saopštili da je Alija Izetbegović “bio ključna ličnost u postizanju mira i Dejtonskog sporazuma, te je svojim djelovanjem spasio mnoge živote”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana