Genocid u Garavicama dio projekta planskog uništenja Srba u NDH

Tanjug
Genocid u Garavicama dio projekta planskog uništenja Srba u NDH

BEOGRAD- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da je genocid u Garavicama kod Bihaća, na leto 1941. godine, bio dio projekta planskog uništenja srpskog naroda u NDH.

“Ustaški režim je u Garavicama tokom jula i avgusta 1941. godine počinio genocid nad više od 14.000 nevinih srpskih civila sa područja bihaćkog sreza i okolnih mjesta Like i Korduna”, rekao je on.

U Garavicama je stradao i manji broj drugih nacija uključujući Rome i Jevreje, saopštio se Savez Srba iz regiona.

Linta ističe da je ovo veliko stratište srpskog naroda, bilo decenijama skrivano u komunističkoj Jugoslaviji zbog politike lažnog bratstva i jedinstva, što, smatra on, potvrđuje i činjenica da je prvi parastos srpskim žrtvama genocida u Garavicama služen tek krajem 1991. godine, odnosno prvi put posle 50 godina.

Kaže da se, za vreme komunističkog režima, govorilo da su Garavice jedno od stratišta žrtava fašističkog terora što je bio način da se zamagli i potisne ko su žrtve a ko krvnici, sa ciljem da se sakrije nesporna istina da je nad srpskim narodom u Garavicama i na mnogim drugim mjestima širom NDH počinjen genocid i da su taj genocid počinili Hrvati i Muslimani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana