Gašparević: Odluka Šmita mogla bi djelovati i kao šok-terapija

Marijana Miljić Bjelovuk
Gašparević: Odluka Šmita mogla bi djelovati i kao šok-terapija

BANjALUKA – Bošnjački političari i njihove elite pokazali su da im je, ako su nametnute odluke u njihovom interesu Kristijan Šmit dobar, a kada spominje nešto što njima ne ide u prilog i ispravlja političku neravnopravnost Hrvata u BiH, onda Šmit ne valja, kaže za „Glas Srpske“ politički analitičar Pejo Gašparević.

- To nije politički ozbiljan gard i ozbiljne političke strukture ne reaguju tako, nego pokušavaju zadržati minimum principijelnosti, jer sve ovo gleda i svijet, sluša narod i to se može odraziti na izbore. Sve stvara i percepciju o BiH, kao državi u kojoj ne zna se ni ko pije ni ko plaća -  smatra Gašparević.

Situacija u FBiH dostigla je tačku ključanja uoči najave da će Šmit saopštiti odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona, na kojima su insistirali Hrvati, a protive im se Bošnjaci.

 Bošnjačke stranke oštro su osudile te najave, a najavljeni su i protesti za danas ispred OHR-a u Sarajevu.

Gašparević naglašava da treba sačekati šta će na kraju reći Šmit i hoće li se ostvariti prognoze iz medija da će danas biti nametnute izmjene Izbornog zakona.

- Ako bi Šmit nametnuo odluke koje su najavljene za nivo FBiH, to bi moglo imati dvostruki učinak, odnosno doprinijeti daljem političkom zaoštravanju hrvatsko-bošnjačkih odnosa. Međutim, može djelovati i kao šok-terapija pa da ti odnosi uđu u jednu jednostavniju i relaksiraniju fazu, jer nije se igrati sa međunarodnom zajednicom – naglasio je Gašparević.

Juče su se oglasili i predsjednici svih 12 stranaka okupljenih unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji su uputili otvoreno pismo javnosti i predstavnicima međunarodne zajednice. Naveli su da proteklih dana svjedoče agresivnoj retorici bošnjačkog političkog vođstva povodom najava iz OHR-a.

Naveli su da su zabrinuti zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane grupe na društvenim mrežama, ali i predstavnici nekih medija.

Političke stranke iz RS saglasne su da bošnjački političari u BiH prihvataju protektorat, ali kada su došli u situaciju da bi stranci mogli intervenisati na Ustavu FBiH, i onako kako njima ne odgovora, ne prestaju upozorenja da je to opasno.

- Redovno su aplaudirali kada su visoki predstavnici silom mijenjali zakone Srpske. To dovoljno govori o njihovoj politici - stav je sagovornika “Glasa” iz stranaka sa sjedištem u Srpskoj nakon što je dio ključnih federalnih političara upozorio Šmita da nije pametno dirati u Ustav FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana