Ganićevi advokati podnijeli krivičnu prijavu protiv tužilaca zbog predmeta „Dobrovoljačka“

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Pravni tim Ejupa Ganića podnio je juče Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića, te tužilaca ovog Tužilaštva Gordane Tadić i Gorana Salihovića, „jer su zloupotrijebili svoje funkcije i svjesno opstruisali istragu u predmetu 'Dobrovoljačka', odnosno krivičnom predmetu Ejup Ganić i drugi“.

Mediji u FBiH prenose da su podnosioci naveli da je osnov ove prijave nepostupanje glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, prijavljenih lica, po odluci koju je sačinio tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukeljićod 12.jula 2016. godine kojom su odbačene/odbijene kao neosnovane pritužbe oštećenih lica u predmetu "Dobrovoljačka".

-Svako od prijavljenih lica, tužitelji Salihović, Tadić i Kajganić, je odbilo da prihvati nacrt te odluke i, iz njima poznatih razloga, prihvatilo pritužbe oštećenih lica zbog čega je nastavljeno vođenje istrage u ovom krivičnom predmetu, što je dana 26. aprila 2022. godine rezultiralo podizanjem optužnice protiv podnosioca prijave i još devet optuženih lica – naveli su u prijavi.

Podnosilac prijave smatra da je Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu postupalo nezakonito što će biti predmet utvrđivanja u postupku po ovoj prijavi.

-Napominjemo da je i ova prijava rezultat nezakonitog rada Tužilaštva BiH, čiji rad je u više navrata od strane različitih međunarodnih institucija ocijenjen kao manjkav i neučinkovit - rečeno je iz pravog tima Ejupa Ganića.

Prijava je podnesena“ zbog počinjenih krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja i nesavjestan rad u službi.

-Protiv navedenih tužilaca će iz istih razloga biti podnesene i disciplinske prijave Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH- najavio je Ganićev pravni tim.

Kajganić je nedavno za “Glas Srpske”, komentarišući pisma koja su optuženi u predmetu “Dobrovoljačka” uputili na adrese raznih domaćih i inostranih institucija, a u kom traže “pravnu zaštitu” i “adekvatnu reakciju”, zbog podizanja ove optužnice rekao da „Tužilaštvo BiH će i dalje savjesno i profesionalno raditi svoj posao i biće fokusirano na zakazivanje glavnog pretresa pred Sudom BiH i iznošenje dokaza protiv optuženih u predmetu 'Dobrovoljačka'“. 

U maju je Tužilaštvo BiH podiglo, a Sud BiH potvrdio  optužnicu protiv deset osoba u predmetu „Dobrovoljačka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana