Galijašević za „Glas“: Nema borbe protiv terorizma u BiH bez rekonstrukcije OBA

O.T.
Galijašević za „Glas“: Nema borbe protiv terorizma u BiH bez rekonstrukcije OBA

BANjALUKA - Da bi ste uspješno djelovali protiv islamskog terorizma u BiH morate imati potpuno, i normativno i organizaciono, rekonstruisanu Obavještajno-bezbjednosnu agenciju. Sve terorističke akcije u BiH imaju procesuirane samo izvršioce tih napada dok su strukture koje su te ljude radikalizovale, naoružale i izabrale im metu, ostale neokrznute.

Rekao je ovo u razgovoru za portal „Glasa Srpske“ stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević te podsjetio da su i dalje na slobodi nalogodavci napada na policajca u Zvorniku, ubistvo dva vojnika u Sarajevu, ubistvo porodice Anđelić, pucnjave na američku ambasadu, dizanje policijske uprave u Bugojnu, ubistvo policajca povratnika Ante Veljana, dizanje u vazduh Joze Leutara itd.

- Te strukture su u Siriju poslale 500 Bošnjaka a da OBA nije uradila ništa. Da zapadne službe nisu uradile ništa, jer im je odgovaralo da se radikalni islamisti upotrijebe za rat protiv Bašara al Asada i protiv panarapskih socijalista u Iraku, Siriji, Libiji itd. U BiH smo vidjeli nagodbe sa teroristima, samo 45 okončanih sudskih procesa a preko 500 ljudi bilo je u Siriji. Vidimo i danas da se vraćaju iz nje – kaže naš sagovornik.

Kada govorimo o terorizmu, dodaje on, nije poznato da je deradikalizacija negdje dala rezulatat.

- Jednom terorista uvijek terorista, zato što je integrisan u organizaciju, koja djeluje u BiH i nesmetano širi svoju ideologiju. Mi omogućavamo da politički islam i radikalna politička platforma Muslimanske braće ovdje potpuno slobodno nastupa, i javno i na društvenim mrežama, polemiše o određenim stavovima – kaže Galijašević.

Naš sagovornik potom govori da je prvo potrebno prepoznati radikalne ideologije i zabraniti njihovo funkcionisanje na ovom tlu.

- Zatim da identifikujete organizacije koje promovišu te ideologije, da im ne dozvolite pristup naoružanju, da ih stavite pod nadzor, ograničite im kretanje i ne dozvolite dotok sredstava i finansiranje njihovih aktivnosti. Klasične bezbjednosne procedure se moraju primijeniti. Nije dovoljno da se da nalog OBA jer je ona premrežena radikalnim islamistima i napravljena na temelju AID, islamističke obavještajne službe Alije Izetbegovića – zaključio je Galijašević.

Podsjećamo, predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH nedavno su uputili pismo američkom Senatu i Kongersu, u kome se navodi da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista. U pismu se naglašava i da u Federaciji postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon te da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a, koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana