Galić: Provjerava se da li je hrvatska poslala notifikaciju po ESPO konvenciji

Srna
Galić: Provjerava se da li je hrvatska poslala notifikaciju po ESPO konvenciji

SARAJEVO- Član Pravnog tima za Trgovsku goru Nemanja Galić izjavio je Srni da su zatražene informacije od svih relevantnih institucija da se utvrdi da li je Hrvatska poslala notifikaciju po ESPO konvenciji u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu o centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i kome tačno.

"Postoji nekoliko zvaničnih tijela kojima su mogli da pošalju, da li Ministarstvu inostranih poslova, resornom ministarstvu u Republici Srpskoj kao kontakt tački. Vjerovatno će se to utvrditi relativno brzo, ako su poslali.

Možda još tim kanalima nije došlo do nas", istakao je Galić.

On je naveo da je dobijen nalog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca da što prije bude održan sastanak Pravnog i da se počne raditi na pokretanju odgovarajućih postupaka, odnosno na realizaciji strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

"Treba da utvrdimo tačan termin sastanka i to će vjerovatno biti ponedjeljak ili utorak u Sarajevu", istakao je Galić, napominjući da su na prošloj sjednici Savjeta ministara proširene nadležnosti Pravnog tima.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je danas da ovom ministarstvu nije dostavljena nikakva zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Hrvatsko Ministarstvo privrede i održivog razvoja objavilo je informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH. Na ovoj lokaciji planirana je i izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana