Gaćanović: Komisija ne štiti nasljeđe sva tri naroda

Srna
Foto: G.S.

ISTOČNO SARAJEVO - Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika nedostaje kadar iz reda srpskog i hrvatskog naroda, pa se kulturom svih naroda u BiH bave uglavnom samo predstavnici Bošnjaka koji u nekim odlukama maliciozno nastoje da se kultura svih naroda pretvori u unitarnu bosanskohercegovačku, rekla je član Komisije Anđelina Ošap Gaćanović.

- Tek kada budemo mogli imati kadar koji će moći da štiti spomenike i druga dva naroda na adekvatan i stručan način, onda ćemo moći da pričamo o tome da je ovo institucija koja štiti nasljeđe sva tri naroda - istakla je Gaćanovićeva.

Ona je naglasila da u Komisiji trenutno nedostaje zaposlenih iz reda srpskog naroda, dok zaposlenih iz reda hrvatskog naroda nema, iako se naknadnim anketiranjem ova slika kontinuirano mijenja.

- Međutim, u stvarnosti nemamo osobe koje poznaju hrišćansku kulturu, naročito Srednji vijek i koje mogu da pišu o spomenicima, da ih naučno obrađuju i da stvaraju autentične odluke o zaštiti - navela je Gaćanovićeva.

Ona je ukazala da se ova institucija mora popuniti nedostajućim kadrom iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dodajući da u svim aktima koji definišu rad Komisije piše da je neophodno imati zaposlene iz reda sva tri naroda.

Kroz svoj rad u Komisiji Gaćanovićeva je u odlukama o zaštiti nekih spomenika koji pripadaju srpskom narodu pronašla mnogo, kako kaže, neprimjerenih i nestručnih stvari koje bi se sa jedne strane mogle pripisati neznanju, ali sa druge strane i malicioznim nastojanjima da se kultura svih naroda u BiH pretvori u unitarnu bosanskohercegovačku.

-To je nemoguće prvenstveno zbog identiteta tih naroda i osjećanja, a onda i zbog toga što Ustav i Aneks osam (Dejtonskog sporazuma) koji definišu rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika tako nešto ne dozvoljavaju - pojasnila je Gaćanovićeva.

Ona je dodala da je kroz svoj rad u Komisiji od 2021. godine ustanovila i neke stvari koje je Sekretarijat Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika sprovodio kao da su to odluke Komisije, zbog čega nije željela da izvršni funkcioner Mirzah Fočo bude reizabran na ovu funkciju.

-Smatrala sam da članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika moraju da zadrže svoja ovlašćenja - rekla je Gaćanovićeva.

Prema njenim riječima, u Komisiji se dešavalo da su produženi ugovori o radu licima koja trebaju da idu u penziju, a dodjeljivane su i finansijske nagrade licima koje je odredio izvršni funkcioner i to sve bez odluke Predsjedništva.

- Imamo i Pravilnik o angažovanju spoljnih saradnika gdje se dodjeljuju ugovori o radu koji nisu utemeljeni na odluci Komisije. Članovi Komisije su se našli pred parlamentarcima da diskutuju o trošenju novca, a da pri tome nemaju saznanja o mnogim ugovorima - istakla je Gaćanovićeva.

Ona je prethodne godine otkrila i da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika ima javnu biblioteku, iako ne postoji akt o njenom osnivanju i koja ima stalno zaposlene radnike, a posjeduje i Pravilnik, koji je, kako kaže, donesen bez pravnog osnova.

- Imamo i dodijeljene prostore, tako da su to troškovi za poslove koje Komisija obavlja, a da pri tome nigdje u Poslovniku, niti u aktima koji definišu rad Komisije tako nešto ne postoji, a da ne pričam da ne postoji Zakon o bibliotekarskoj djelatnosti na nivou BiH, nego je to neka improvizovana biblioteka, koja svake godine troši budžet građana - dodala je Gaćanovićeva.

Govoreći o tvrdnjama članova Komisije iz FBiH da član iz Republike Srpske zaustavlja rad Komisije tako što “briše sve što je bosansko i traži da nacionalni spomenici nisu spomenici BiH”, Gaćanovićeva je rekla da se u Aneksu osam Dejtonskog sporazuma i odluci Predsjedništva, koji su dva osnovna propisa koji definišu rad Komisije, koristi termin “nacionalni spomenik”, a onda objašnjava da ti spomenici pripadaju vjerskim i etničkim grupama koje su ih stvarale.

Gaćanovićeva je podsjetila i da je Komisija na prijedlog članova iz FBiH Zorana Mikulića i Faruka Kapidžića na 18. sjednici dogovorila da će se koristiti termin “nacionalni spomenik” bez “BiH”.

- U daljem radu tražila sam da koristimo ono što je usaglašeno između članova, tako da taj pokušaj da se prikaže rušenje BiH kroz nešto što je prijedlog ova dva člana i što je pravno-tehnička formulacija i terminologija iz propisa koji definišu rad Komisije, maliciozna je i nema opravdanja -zaključila je Gašanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana