Fronteks bliže granici

Vedrana Kulaga Simić
Fronteks bliže granici

BANjALUKA, SARAJEVO - BiH je na pragu nove, ozbiljne runde pregovora sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (Fronteks) o njihovoj misiji na ovom području, a nadležni vjeruju da će ovaj put i uspjeti dovesti sve do kraja.

Priča o potpisivanju sporazuma sa tom evropskom agencijom otvorena je u vrijeme dok je BiH bila na vrhuncu migrantskog talasa. EU je, naime, ponudila BiH sporazum prema kojem bi Fronteks pomagao domaćim službama da suzbiju nezakonitu migraciju i prekogranični kriminal, naglašavajući da saradnja sa partnerima uključuje i raspoređivanje njihovog osoblja.

BiH i Fronteks su krajem 2018. godine parafirali sporazum, ali on nije stupio na snagu, jer ga nije odobrilo Predsjedništvo BiH, u čijoj je nadležnosti i potpisivanje međunarodnih sporazuma.

Dva tadašnja člana Predsjedništva BiH sa teritorije FBiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasala su 19. februara 2020. za sporazum, ali je protiv bio tadašnji srpski član Milorad Dodik.

Dodik je sporazum s Fronteksom proglasio “destruktivnim po vitalni entitetski interes Republike Srpske”, što mu omogućuje Ustav BiH, a nakon toga je Narodna skupština Republike Srpske s dvije trećine glasova poslanika potvrdila Dodikov veto da bi se tako zadržavali migranti u BiH, tako da predmetni sporazum nije stupio na snagu.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH su potvrdili za “Glas Srpske” da je, nakon što je uspostavljena Zajednička kontakt tačka za saradnju BiH sa Evropolom za naredni važan zadatak na putu ka EU određeno potpisivanje Sporazuma sa Fronteksom.

Ministarstvo je uspostavilo i kontakte sa predstavnicima zemalja regiona koje su završile ovaj proces, a koje su iskazale spremnost da podijele svoja iskustva sa BiH u pregovorima za potpisivanje sporazuma sa Fronteksom, tako da nadležni u Bih očekuju da će tokom ovog mjeseca biti imenovan tim za pregovore, nakon čega će započeti usaglašavanje konačnog sporazuma o saradnji sa Fronteksom.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić istakao je za “Glas Srpske” da je potrebno usaglasiti okvir sporazuma sa Fronteksom.

- Dosta toga sam usaglasio sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, a do kraja mjeseca razgovaraću i sa predstavnicima federalne Uprave policije. Očekujem da donesemo okvir koji će odgovarati svima nama u BiH i da će biti u interesu svih građana, bez obzira na vjeru, naciju i da će to biti nešto što će predstavljati dogovor svih konstitutivnih naroda - rekao je Nešić.

Smatra da BiH, kao i sve zemlje u regiji, treba da ima sporazum sa Fronteksom.

- Ali taj sporazum mora da bude u korist građana. Idemo ka tome da riješimo sve nesuglasice prije nego što dođe na odlučivanje u nadležne institucije - zaključio je resorni ministar koji je o ovoj temi nedavno razgovarao i sa direktorom policije Republike Srpske Sinišom Kostreševićem.

Na sastanku je postignut, kako je tada saopšteno, visok stepen saglasnosti o ovom pitanju te spremnost da započnu pregovori između BiH i EU kojim će biti definisan način saradnje i podrške u čuvanju i zaštiti granica.

EU je već sklopila određene sporazume s Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom u okviru prethodnog mandata Fronteksa. Međutim, te zemlje su dopustile samo sprovođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u regijama tih zemalja koje graniče s EU.

Novi talas

Savjet ministara BiH usvojio je nedavno informaciju o stanju migracija za prvi kvartal ove godine. Služba za poslove sa strancima BiH za tri mjeseca evidentirala je ukupno 5.201 nezakonitog migranta. Ovi podaci obuhvataju osobe koje su evidentirane nakon nezakonitog ulaska na teritoriju BiH, kao i osobe koje su ostale u BiH nakon isteka vize, odnosno dozvole boravka.

- Podaci za prva tri mjeseca 2023. godine u odnosu na isti period prethodne pokazuju da je na teritoriji BiH evidentirano dvostruko više nezakonitih migranata koji provode manje vremena odlučujući se za brzi tranzit preko BiH da bi ušli u šengenski prostor, pri čemu često zaobilaze privremene prihvatne centre - saopšteno iz Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana