Francuski pukovnik: Tenzije u BiH izazvane greškom EU i NATO

SRNA
Foto: RTRS

BANjALUKA- Francuski pukovnik Žak Ogar rekao je danas, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Parizu, da su tenzije u BiH izazvane greškom EU i NATO-a u protekle tri decenije, te izrazio uvjerenje da će trenutne geopolitičke okolnosti pomoći da se krene u pravcu stabilnosti, međusobnog i poštovanja svačije nezavisnosti.

"Vjerujem da će trenutni konflikt između Rusije i Ukrajine biti ubrzo okončan jer je pobjeda Rusije sigurna. Ruska pobjeda će biti faktor stabilizacije u regionu i svijetu", naveo je Ogar.

Govoreći o sastanku, Ogar je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa predsjednikom Srpske Dodikom i što su se tom prilikom u Parizu na jednom mjestu okupili oko 40 predstavnika iz različitih oblasti - političke zvaničnike, predstavnike medija i kompanija.

On je naveo da je vrlo bitno da Francuska bude upućena u situaciju u kojoj je Republika Srpska.

"Tome puno može doprinijeti razvijanje odnosa između predstavnika Republike Srpske i sagovornika koje imaju na raspolaganju ovdje u Francuskoj", rekao je Ogar za RTRS.

Ogar je susrete i razgovore u Francuskoj ocijenio vrlo uspješnim, te je izrazio zadovoljstvo zbog tog događaja.

"Bila nam je čast da ugostimo predsjednika Milorada Dodika i ministra /za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željka/ Željka Budimira. Vrlo je važno da nastavimo sa razvijanjem naših odnosa i da ti odnosi ne budu samo sa trenutnim političkim predstavnicima, već i sa drugima u Francuskoj koji čine ovu naciju", rekao je Ogar.

Predsjednik Srpske završio je višednevnu posjetu Francuskoj radnim doručkom kod pukovnika Žaka Ogara, kojeg je prošle godine odlikovao.

Tokom posjete Francuskoj, Dodik se sastao sa članovima francuskog Senata, prisustvovao okruglom stolu predstavnika srpske dijaspore u Francuskoj, te položio vijence na spomenike posvećene kralju Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Aleksandru Ujedinitelju.

On je, na poziv predsjednika i izvršnog direktora "Pari Sen Žermena" Nasera el Helaifija, sinoć pogledao četvrtfinalnu utakmicu Lige šampiona između "Pari Sen Žermena" i "Barselone", i tom prilikom se susreo s predsjednikom Narodne skupštine Francuske Jael Bron-Pive, koja je iskazala podršku Francuske procesu pridruživanja zemalja Balkana Evropskoj uniji.

Prvog dana posjete, Dodik je posjetio Crkvu Svetog Save u Parizu, gdje ga je dočekao Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoevropski Justin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana