Forto: Usaglašeno 97 odsto traženog, čekamo vijesti iz Brisela

Srna
Forto: Usaglašeno 97 odsto traženog, čekamo vijesti iz Brisela

BRČKO - Dokument u vezi sa Planom rasta za zapadni Balkan koji je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto poslala Briselu uključuje sve što je usaglašeno, a riječ je o 97 odsto onoga što je traženo, rekao je danas ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto.

"Nadam se da će Evropska komisija prihvatiti taj plan reformi i da ćemo krenuti u formalno potpisivanje ugovora sa Komisijom kojim ćemo se mi obavezati na neke reforme, a oni će na bespovratna sredstva i povoljne kreditne linije za projekte koje mi kandidujemo, a oni odobre", rekao je Forto novinarima u Brčkom.

On je ocijenio da usaglašavanje 111 od 113 traženih mjera nije loš rezultat.

"Nismo usaglasili dvije mjere, jer nismo prihvatili zahtjeve koji su u vezi sa tim došli iz Republike Srpske. Treba da se usredsredimo na ono što možemo da uradimo", rekao je Forto.

On je ocijenio da Krištova jako dobro radi dio posla u vezi sa evropskom agendom BiH i Planom rasta za zapadni Balkan, te da sada čekaju vijesti iz Brisela.

Forto je nazvao apsurdnim optužbe da "trojka" slanjem nepotpune agende u Brisel pogoduje liderima SNSD-a Miloradu Dodiku i HDZ-a BiH Draganu Čoviću, dodajući da se ovdje bilo kakav kompromis predstavlja kao nešto loše.

"Podsjećam sve one koji kritikuju kompromis da je BiH zasnovana na kompromisu koji je njen temelj postojanja", poručio je Forto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana