Forto: Prioriteti su puštanje u punu funkciju mostova kod Svilaja i Gradiške

SRNA
Forto: Prioriteti su puštanje u punu funkciju mostova kod Svilaja i Gradiške

SARAJEVO - Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto izjavio je da su puštanje u punu funkciju mostova kod Svilaja i Gradiške prioriteti u radu ovog ministarstva. "Oba projekta su podržana grantovima EU.

Funkcionalna upotreba oba mosta je, nažalost, još na čekanju. Trenutno preko mosta kod Svilaja mogu saobraćati putnička vozila, ali je upotreba za teretni saobraćaj uslovljena stavljanjem u punu upotrebu mosta kod Gradiške", rekao je Forto Srni.

Komentarišući najavu Ministarstva finansija Hrvatske da sutra počinje izgradnja graničnog prelaza na novoj brzoj saobraćajnici koja će Gradišku povezati preko novoizgrađenog mosta na Savi sa auto-putem Zagreb-Beograd, Forto je naglasio da je propuštena prilika da se već izgrađen granični prelaz sa strane BiH koristi kao zajednički, jer se hrvatska strana opredijelila za izgradnju novog graničnog prelaza.

On je podsjetio da su radovi na brzoj saobraćajnici na hrvatskoj strani u poodmakloj fazi, a da je most preko Save otvoren u julu 2022. godine. "Kao resorno ministarstvo zahtijevamo da se, što je moguće prije, započne i završi izgradnja ovog veoma važnog graničnog prelaza kako bi i most mogao da ispunjava svoju osnovnu funkciju", istakao je Forto.

Forto je naglasio da je opredjeljenje njegovog ministarstva da i Gradiška i Svilaj budu u funkciji najkasnije tokom ove godine

. "Pažljivo ćemo pratiti razvoj aktivnosti sa hrvatske strane, te se nadamo da će ovo biti još jedan u nizu uspješnih projekata koje imamo kao plod izuzetne saradnje dvije susjedne zemlje", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana