Forto: Potrebno usvojiti sporazum "Digitalna Evropa" i u Predsjedništvu BiH

SRNA
Forto: Potrebno usvojiti sporazum "Digitalna Evropa" i u Predsjedništvu BiH

SARAJEVO- Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Edin Forto izrazio je nadu da će sporazum o pristupanju programu "Digitalna Evropa" uskoro dobiti i podršku Predsjedništva BiH kako bi bilo pristupljeno njegovom potpisivanju.

"Iz Evropske komisije iskazana je spremnost da se odmah nakon potpisivanja sporazuma omogući svima iz BiH da apliciraju za sredstva programa Digitalna Evropa, što je značajna podrška procesu digitalne transformacije u interesu naših građana i sustizanju evropskih standarda u ovoj oblasti", istakao je Forto.

Savjet ministara podržao je juče prijedlog Forte za pristupanje BiH ovom programu, čiji cilj je jačanje tehnološke suverenosti Evrope i stavljanje digitalnih rješenja na tržište u korist građana, javnih uprava i preduzeća, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

BiH je trenutno jedina zemlja na Balkanu koja nije član programa "Digitalna Evropa", kroz koji je Evropska komisija obezbijedila fond od 762,7 miliona evra.

Savjet ministara utvrdio je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma između EU i BiH o učešću u programu Unije "Digitalna Evropa" 2021-2027. godine radi obezbjeđenja brže digitalne transformacije društva i privrednog oporavka u BiH.

Savjet ministara pristupanjem ovom programu, koji finansira EU, želi obezbijediti strateška finansijska sredstva za odgovor na globalne digitalne izazove i pristup BiH projektima u ključnim područjima superračunarstvo, vještačka inteligencija, napredne digitalne vještine i široka upotreba digitalnih tehnologija.

Pristupanje BiH ovom programu omogućiće razvoj sektora informaciono-komunikacionih tehnologija i IT industrije, unaprijediti konkurentnost domaće privrede i pozitivno uticati na povećanje standarda u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prijedlog osnova za zaključivanje ovog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana