Forto: BiH treba voditi naprijed, a ne vući nazad

Srna
Forto: BiH treba voditi naprijed, a ne vući nazad

SARAJEVO - Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto smatra da BiH treba voditi naprijed, a ne vući nazad, te da unutrašnjim dogovorom treba raditi na evropskom putu.

Forto je naveo da je i današnja sjednica Savjeta ministara bila efikasna i da je usvojena odluka o potpisivanju memoranduma saradnje sa Hrvatskom o unapređenju saradnje u digitalnoj infrastrukturi i servisima za građane BiH.

"Zemlje koje misle o budućnosti ulažu u digitalnu infrastruktruru", rekao je Forto novinarima.

Program "Digitalna Evropa" je program Evropske komisije u kojem je zemljama zapadnog Balkana za učešće u digitalnoj transformaciji na raspolaganju više od 1,5 milijardu KM.

"U ovaj program mogu aplicirati i privatne firme i državne ustanove i to je dobro. BiH je bila jedina zemlja koja nije bila pristupila ovom programu i sada smo to otkočili", rekao je Forto i podsjetio da je Predsjedništvo BiH o tome donijelo jednoglasnu odluku.

Forto je rekao da je danas, prvi put od 2008. godine, revidiran program bezbjednosti u vazduhoplovstvu u BiH.

Kada je riječ o funkcionisanja partnera na vlasti na zajedničkom nivou, Foro koji je i predsjednik Naše stranke, napomenuo je da se od početka pričalo da su na staklenim nogama i da je i dosada bilo kriza, ali su nastavljali dalje.

Forto je naveo da njegova stranka i "trojka" nude da se nastavi raditi na evropskom putu BiH.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković najavio da bi u narednih sedam do 10 dana u Sarajevu trebao biti održan sastanak stranaka partnera u vlasti.

Konaković je rekao da je partnerstvo stranka na zajedničkom nivou i do sada bio savez stranaka koje po uređenju BiH moraju sarađivati i raditi zajedno.

"Bilo je dobro što smo stavili fokus na proces integracija u EU, što je za rezultat imalo otvaranje pregovora", rekao je Konaković koji je i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara i dodao da zbog građana treba i nastaviti taj vid saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana