Formiran predmet protiv Izetbegovića i Mehmedagića, evo zbog čega

Srna
Formiran predmet protiv Izetbegovića i Mehmedagića, evo zbog čega

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika stranke Naroda i pravde Kemala Ademovića, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice “Ševe” Nedžada Herende, te više NN lica, po prijavi Edina Garaplije.

-Nakon primanja podneska, u skladu sa standardnom procedurom, formiran je predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu koji će preduzeti potrebne radnje radi provjere navoda iz prijave - potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Garaplija, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti, predao je krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH 27. maja.

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe 1996. godine pristupili grupi za organizovani kriminal.

Zajedno su, ističe se, djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i tijelima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela.

U krivičnoj prijavi se ukazuje da su samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije “Ševe” i druge NN osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana