Formiran predmet protiv direktora Sekretarijata VSTS

Srna
Foto: Facebook

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv direktora Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Admira Suljagića nakon što je predsjednik Savjeta Halil Lagumdžija Tužilaštvu poslao informaciju o medijskim izvještajima u kojima se navodi da je Suljagić pogodovao osuđenicima i uticao na imenovanja sudija.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su formirali predmet i dodijelili ga u rad tužiocu koji će provjeriti navode iz podneska Halilovića, navodi Birn.

Federalni portali su krajem septembra objavili prepisku, za koju su naveli da je između Suljagića i jednog od uhapšenih u akciji "Rudnik" Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), iz koje se može vidjeti pogodovanje, odnosno usluge za osobe koje su izdržavale kaznu zatvora u Orašju.

Suljagić je, prema istom izvoru, posredovao u imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija.

Lagumdžija je potvrdio da je informaciju o objavama portala dostavio Tužilaštvu BiH, navodeći da to treba da ispitaju institucije sistema.

Ranije je Biljana Simeunović podnijela ostavku na poziciju potpredsjednika VSTS-a, što je obrazložila opstrukcijama direktora i Sekretarijata Savjeta, te nedostatkom komunikacije kojom joj je onemogućno obavljanje poslova predviđenih Zakonom o VSTS-u.

Ona je u obrazloženju navela da je bilo veoma neugodnih situacija kada je riječ o Sekretarijatu.

- Neću da preuzmem na sebe odgovornost za nešto što ne mogu da obavljam, ne mogu vršiti nadzor nad Sekretarijatom jer to direktor ne odobrova - rekla je Simeunović tada kratko članovima Savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana