Fond isplatio milion KM za prenatalne testove

Anita Janković Rečević
Foto: G.S.

BANjALUKA - Porodiljama i trudnicama koje su iz svog džepa platile prenatalne testove Fond zdravstvenog osiguranja RS do sada je refundirao više od milion KM, a iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj uvjeravaju buduće majke da neće još dugo čekati na, pravom zagarantovana, besplatna testiranja.

Naime, pravo na besplatne neinvazivne prenatalne testove trudnice u Srpskoj dobile su još sredinom septembra 2022. godine, kada je na snagu stupio Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, ali zbog niza komplikovanih procedura to pravo još nije u potpunosti zaživjelo. 

Problem je nastao kod uvođenja dijagnostičke procedure neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica u bolnice širom Srpske, jer Univerzitetski klinički centar (UKC) RS duže od godinu nije uspijevao da završi posao u vezi sa pronalaskom i sklapanjem ugovora sa inostranom laboratorijom koja će vršiti testiranja uzoraka. 

Međutim da se ne bi čekalo okončanje svih procedura i da bi koliko toliko trudnicama olakšali situaciju, Fond zdravstvenog osiguranja RS je izmjenom Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja krvi trudnica od februara ove godine omogućio nadoknadu troškova osiguranicima koji su uradili ovaj test. 

Uslov za refundaciju je da su trudnice prethodno imale preporuku ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom te da su zahtjev za nadoknadu troškova predale u roku od godinu od datuma plaćanja pomenute zdravstvene usluge. 

- Refundira se paket NIPT koji obuhvata određivanje rizika za tri poremećaja hromozoma kod fetusa, odnosno za sindrome Daun, Edvards i Patau. Osiguranicima se nadoknađuje cijena troškova u iznosu od 700 KM, koliko je definisano cjenovnikom Fonda, a koji je u primjeni od 20. marta ove godine. Od momenta kada smo počeli sa refundiranjem troškova prenatalnog testa pa do danas izdvojeno je više od milion KM, odnosno odobreno je oko 1.600 zahtjeva - rekli su u Fondu zdravstva za „Glas”.

Podsjetili su da je iznos refundacije od 700 KM nastao kao rezultat analize cijena ovog paketa u zemljama u okruženju, kada je i ustanovljeno da su cijene testova koji se rade u Srpskoj znatno veće nego u regionu. 

- Definisanjem iznosa od 700 KM podstakli smo neke laboratorije u Srpskoj da snize cijene svojih testova, što je svakako bio jedan od naših ciljeva koji je prvenstveno u interesu trudnica - dodali su u Fondu. 

Naglasili su da će refundirati troškove prenatalnog testa sve dok u UKC RS ne budu stečeni uslovi za primjenu tog prava. 

- Kada budu stečeni uslovi pomenutim programom je definisan način ostvarivanja ovog prava u UKC RS. Jako je važno da naglasimo i da pravo na refundaciju ovog testa imaju sve trudnice, bez obzira na godine života. Međutim, u pojedinim slučajevima, poput višeplodnih trudnoća, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom NIPT se ne preporučuje, jer rezultati ne bi bili pouzdani. Zato je važno da postoji prijedlog ginekologa iz ugovorene ustanove da se ova procedura uradi, jer test nije iz medicinskih razloga preporučljiv svima - pojasnili su u Fondu. 

Direktor UKC-a RS Vlado Đajić kaže za „Glas” da je konačno stavljena tačka na tender i potpisan ugovor sa banjalučkom kompanijom koja će preuzimati uzorke krvi od bolnica i slati na dalju analizu u inostranstvo. 

- Imali smo velike opstrukcije kada je riječ o tom pitanju. Razne firme su se prijavile na tender i ulagale sve moguće vrste žalbi kojima se dalje bavila agencija za žalbe u Sarajevu. To je konačno iza nas. U toku su pregovori između bolnica i Fonda zdravstva a po pitanju tehničkih stvari. Cilj nam je da se uzorci krvi koji se uzmu od trudnica u bolnicama što prije dopreme do UKC-a RS, a potom i do odgovarajuće laboratorije u Evropi. Očekujem da će sve biti završeno do kraja godine. Najteži korak je bio biranje laboratorije, sada će sve ići lakše i brže - uvjerava Đajić. 

Vantjelesna oplodnja 

Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju omogućena je i refundacija troškova parovima koji su nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje u Srpskoj treći postupak, po svojoj želji, uradili u inostranstvu.

- Kada je riječ o pomenutoj usluzi, na našu adresu je lani stiglo 26 zahtjeva za refundaciju troškova. Trošak Fonda za refundaciju trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje, ukoliko su prethodna dva bila neuspješna, lani je iznosio 138.551 marku, a ove godine do 30. juna 68.260 maraka i odnosi se na 13 zahtjeva parova - rekli su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana