Femicid

Anita Janković Rečević
Femicid

Femicid, kao najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama, jeste svako lišenje života žene izvršeno zbog njene pripadnosti ženskom polu bez obzira na to da li je osumnjičeni za radnje nasilja član porodice ili drugo lica. Indirektni femicid je samoubistvo žene uzrokovano prethodnim nasiljem u porodici ili nasiljem koje je počinilo drugo lice.

To su definicije prema kojima će se tretirati ubistva žena prema novom zakonskom rješenju koji je skrojila Republika Srpska, a kojim se uređuju pitanja zaštite od nasilja u porodici i prema pripadnicama nježnijeg pola. Ministri u Vladi Srpske dali su zeleno svjetlo predloženim rješenjima, a isto bi trebalo da urade i poslanici u Narodnoj skupštini RS kako bi Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i prema ženama počeo da se primjenjuje.

U dokumentu je dosta novina, ali najvažnije je, tvrde stručnjaci, što je ovim zakonom konačno nasilje prema ženama prepoznato kao društveni fenomen što do sada nije bio slučaj. Paklu porodične torture svake godine u Srpskoj bude izloženo oko 1.000 pripadnica nježnijeg pola, a nerijetko se to posmatralo kao privatna, porodična stvar koju treba riješiti među četiri zida.  

Sada kada je zakon sačinjen tu se ne smije stati, jer ukoliko nadležne institucije ne budu sprovodile i poštovale sve ono napisano, zakon će ostati samo mrtvo slovo na papiru. Baš kao mnogi do sada. 

Međutim, da se tako nešto ne smije desiti i sa novim zakonskim propisima pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS prema kojima je od 2018. do 2022. godine u našoj zemlji ubijeno 17 žena, od čega je njih 11 stradalo od ruke muškog partnera. Da su pripadnice nježnijeg pola daleko ugroženije od muškaraca pokazuje takođe statistika MUP-a prema kojoj u posmatranom periodu nije evidentiran nijedan slučaj ubistva partnera od strana partnerke. Ovi podaci su dokaz da je pod hitno neophodno mijenjati i zakonska rješenja kojima se uređuje kaznena politika, za napad i ubistvo žene.

Za ubistvo žene, počesto su odgovorne i razne institucije, počevši od policije te socijalnih i zdravstvenih radnika jer na vrijeme ne predvide stvarnu opasnost  i ne pruže adekvatnu zaštitu žrtvi nakon prijavljenog nasilja. Svi oni su se do sada provlačili i nisu snosili gotovo nikakvu odgovornost zbog svojih propusta. Novi zakon propisao je novčane kazne za sve one koji budu okretali glavu od nasilja. Kad prvi put neko od njih bude kažnjen valjda će stvari biti pokrenute sa mrtve tačke, a tako sačuvani životi brojnih majki, kćerki i sestara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana