Federalna policija neradom podstiče nasilje

Marijana Miljić Bjelovuk
Federalna policija neradom podstiče nasilje

SARAJEVO - Od devet napada na srpske povratnike u FBiH u ovoj godini nije rasvijetljen niti jedan slučaj, a nekažnjavanje počinilaca podstrek je i drugima da čine nasilje nad ovom populacijom, jer su svjesni da neće snositi posljedice.

Te brojke iznesene su na jučerašnjem sastanku predstavnika Srba iz FBiH sa ministrima u Savjetu ministara koji je organizovan zbog sve učestalijih napada na srpske povratnike u drugom entitetu.

- Inicirali smo ovaj sastanak jer je zabrinjavajuće da se desilo devet napada nad srpske povratnike, a da nije pronađen počinilac ni u jednom slučaju. To je kritična tačka za našu realnost i za društvo - rekao je “Glasu Srpske” direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović.

Na sastanku su predstavnici Srba zatražili od ministara na nivou BiH da, ako ikako mogu, utiču na federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i kantonalne policije da počnu ažurnije raditi na rasvjetljavanju napada na povratnike u FBiH.

- Ako ne pronađu počinioce, oni i podstiču nasilje. Ne znam kakva je to poruka koja se šalje povratnicima ili bilo kome u FBiH - rekao je Davidović.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućim projektima u povratničkim opštinama u FBiH.

- Našli smo neke modele za saradnju i nadam se da će ovi sastanci ubuduće postati praksa - poručio je Davidović.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina” iz Odžaka Damir Ivetić, koji je rekao da su ministrima na nivou BiH saopštili niz problema kojima su izloženi srpski povratnici u FBiH.

- Nasilje nad Srbima policija u FBiH ignoriše. Tako daju vjetar u leđa svima onima koji razmišljaju o tim napadima. To je sramota i van svakih pravnih okvira. Sa druge strane, imali smo jedan napad na povratnike u Srpsku u ovoj godini i policija je napadača odmah uhapsila - rekao je “Glasu” Ivetić, koji je i odbornik u Skupštini opštine Odžak.

Navodi i da su se sa ministrima dogovorili da sastanak na temu o bezbjednosti povratnika u FBiH bude održan ponovo za tri mjeseca, ali i da se sve učestaliji napadi na srpske povratnike nađu na dnevnom redu Savjeta ministara na nekoj od narednih sjednica.

- Takođe, bilo je riječi i o tome da se uvede posebno krivično djelo kojim će biti tretiran napad nad svim povratnicima kako u FBiH, tako i Republici Srpskoj - kazao je Ivetić.

Sastanku je prisustvovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa te finansija i trezora Staša Košarac i Srđan Amidžić, ali i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić te predstavnik Ministarstva bezbjednosti Mlađen Božović.

Stranci nijemi

Predstavnici Srba u FBiH ranije su “Glasu” skrenuli pažnju i da se stranci u BiH oglašavaju i reaguju na napade na povratnike u Srpskoj, dok su sa druge strane nijemi na nasilje u FBiH.

- Reakcije stranaca po običaju izostaju samo onda kada je riječ o napadima na srpske povratnike. Sa druge strane, ekspresno reaguju kada se desi napad na Bošnjake u Srpskoj - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana