Fajonova predložila kandidatski status za BiH

GS
Foto: Tviter/ MFA Slovenia

BRISEL- Ministar spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon predložila je tokom sastanka Savjeta EU za spoljna pitanja da se BiH smjesta dodijeli status kandidata za učlanjenje u EU, objavljeno je na "Tviter" nalogu slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U objavi se navodi da bi kandidatski status BiH bio jasan signal zapadnom Balkanu da je budućnost regiona u EU.

"Ako ne sada, usred geopolitičkog meteža u Evropi, onda kada?", napisano je na "Tviteru".

U tekstu se dodaje da Slovenija podržava i otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom, kao i liberalizaciju viznog režima za samoproglašeno Kosovo.

Želimo da pošaljemo snažnu poruku ili politički signal da nećemo zaboraviti prostor Zapadnog Balkana", rekla je ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon za N1 povodom prijedloga Slovenije da BiH odmah dobije status kandidata.

 Dok su lideri EU ove nedelje razgovarali o statusu kandidata Ukrajine i Moldavije, ona je istakla važnost održavanja kredibiliteta procesa proširenja.

Ovog četvrtka i petka, šefovi država Evropske unije sastaće se na samitu u Briselu. Razgovori će se fokusirati na status Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU, a Slovenija predlaže državama članicama da Bosni i Hercegovini daju status kandidata.

Kako piše slovenački N1, prijedlog predviđa trenutni status kandidata za BiH, s tim da država mora da usvoji određene zakone prije početka pristupnih pregovora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana