Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Dodiku

Srna
Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Dodiku

STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske.

U tekstu usvojene rezolucije osuđeno je ono što su poslanici nazvali "secesionističkom retorikom i postupcima u BiH, uključujući obilježavanje državnih praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim".

Osim Dodika i drugih visokorangiranih zvaničnika Srpske, u istom paragrafu pomenuti su zvaničnici trećih zemalja koji pružaju političku i materijalnu podršku onome što su parlamentarci EU nazvali "secesionističkom politikom".

Evropski poslanici pozdravili su dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u EU i pozvali političke aktere da pokažu posvećenost u sprovođenju neophodnih reformi i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta na putu evropskih integracija.

Parlament je pozvao Evropsku komisiju i Evropsku službu za spoljno djelovanje "da pomognu BiH u brzom ispunjavanju ključnih prioriteta i spriječe vraćanje na nacionalističku politiku iz prošlosti", prenio je portal "Evropski zapadni Balkan".

U dijelu koji se odnosi na Srbiju, poslanici su izrazili žaljenje zbog nastavka niskog nivoa usklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom, naročito kada se radi o ratu u Ukrajini.

Oni su naglasili "važnost putpunog usklađivanja zemalja regiona sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, posebno u vezi sa sankcijama trećim zemljama".

Parlament je potvrdio svoj stav da dalja poglavlja pregovora o pristupanju EU sa treba otvoriti tek kad Srbija poveća privrženost reformama u području demokratije i vladavine prava.

Poslanici su podsjetili da Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, "mora da se prilagodi zajedničkim evropskim vrijednostima i pravima".

Oni su naveli da je hitno potrebno intenziviranje procesa pregovora Beograda i Prištine, sa ciljem normalizacije odnosa "na bazi međusobnog priznavanja".

U rezoluciji, koju je podržalo 407 poslanika, dok je 92 bilo protiv, a 142 suzdržano, naglašen je i uticaj negativnih posljedica rata u Ukrajini na zapadni Balkan.

Parlamentarci su naglasili potrebu za aktivnijom i efikasnijom strategijom komunikacije, kako bi se unaprijedili prednosti proširenja i odnosi EU i zapadnog Balkana.

Evropski parlament pozvao je i na istragu protiv evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Olivera Varheljija zbog "namjernih pokušaja zaobilaženja i podrivanja centralnosti demokratije i reformi vladavine prava u zemljama kandidatima za članstvo u EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana