Evroposlanici traže ostavku Varheljija: On tvrdi da nije njih nazvao idiotima

GS
Evroposlanici traže ostavku Varheljija: On tvrdi da nije njih nazvao idiotima

BRISEL - Evropski poslanici traže da komesar za proširenje Oliver Varhelji da ostavku zbog jučerašnjeg incidenta koji se desio u Evropskom parlamentu (EP)  dok je komesar odgovarao na pitanja poslanika o proširenju na Zapadni Balkan.

Kamere su zabilježile da je mađarski komesar Varhelji nazvao poslanike “idiotima”. Nakon odgovora na pitanje jednog poslanika, on je sjeo na svoje mjesto i na mađarskom navodno izgovorio “koliko drugih idiota još ima?”

Neki poslanici takođe traže pokretanje istrage o komesaru, javlja Tanjug.

Tako je mađarski opozicioni poslanik lijevog centra Čaba Molnar rekao je da EP “mora da zahtijeva ostavku”.

Varheji je danas objavio svoje izvinjenje i rekao da se radilo o privatnom razgovoru sa šefom njegovog kabineta koji se odnosio na drugu temu.

- Iskreno žalim zbog nesporazuma oko moje opaske na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta 14. februara 2023. godine. Ovo je bilo povezano sa privatnim i tekućim razgovorom na mađarskom između mene i mog šefa kabineta o sasvim drugoj stvari, koja je izvučena iz konteksta. Izvinjavam se zbog eventualnog nesporazuma oko toga - napisao je Varheji.

On je dodao da u potpunosti poštuje “sve institucije EU, uključujući Evropski parlament i njegove uvažene članove”.

- Želio bih da zahvalim uvaženim poslanicima Evropskog parlamenta na jučerašnjoj razmjeni mišljenja koja je bila odlična prilika da se razgovara o geopolitičkim pitanjima od izuzetnog značaja na Zapadnom Balkanu - napisao je Varheji.

On kaže da i u budućnosti ostaje na raspolaganju “za razmjenu sa Evropskim parlamentom o dešavanjima u oblastima mog portfelja uz puno poštovanje mojih međuinstitucionalnih obaveza i principa iskrene saradnje”.

Ovo, inače, nije prvi put da EP oštro kritikuje Varheljija.

Rezolucija EP od 18. januara o primjeni spoljne i bezbjednosne politike EU, sadrži paragraf u kojem se poziva Evropska komisija da pokrene “nezavisnu i nepristrasnu istragu” o Oliveru Varheljiju kako bi se utvrdilo da li ponašanje komesara za proširenje i susjedsku politiku “krši kodeks ponašanja članova Komisije”.

Grupa socijalista i demokrata, inicijator ovog amandmana, u saopštenju u januaru ocijenila je, između ostalog, da komesar “dosljedno umanjuje napade predsjednika Srbije Vučića na demokratiju i, navodno, čak je pomagao separatističke akcije Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana