Evropa gori ali atlantski vazduh donosi superćelijske oluje

GS
Evropa gori ali atlantski vazduh donosi superćelijske oluje

Paklene vrućine meteorolozi najavljuju do 20. jula, ali osvježenje koje slijedi moglo bi da bude dramatičnije nego što se nadamo.

Na društvenim mrežama dijeli se mapa Kopernikusa koja prikazuje dijelove Evrope kako "gore" do 19. jula.

Svakodnevno padaju novi temperaturni rekordi. Brinu me zone niskog pritiska sa Atlantika - napisao je Vladimir Nikolić iz udruženja „Karbon 3“, koji je podijelio mapu.
U nastavku Nikolić je objasnio i zašto, podijelivši projekciju onoga što nas čeka 21. jula s prodorom zraka sa Atlantika. „Zimi, (L) obično mirno, bez vjetra, i vrlo hladno, ali ljeti kada naiđe na užarenu masu visokog pritiska (H) = superćelijske oluje (jaki usponski vjetrovi, tropske kiše i moguć krupan grad)“, navodi Nikolić.

Klimatolog Vladimir Đurđević objasnio je fenomen toplotne kupole, napominjući da se obično ovi vreli talasi završavaju naglo.

RHMZ je najavio manji pad temperature u drugoj polovini sljedeće nedjelje, od 17. jula, i to prvo u sjevernim, zapadnim i centralnim predjelima Srbije, ali će se, navodi, i dalje zadržati veoma toplo vrijeme. Ipak, meteorolozi ističu da je teško precizno prognozirati toliko unaprijed, javlja Nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana