Eufor: Održan dan visokih zvanica u okviru vježbe "Brzi odgovor 2023"

GS
Foto: Srna

SARAJEVO- U okviru godišnje vježbe "Eufor brzi odgovor 2023" danas je u bazi Butmir u Sarajevu održan Dan visokih zvanica na kojem je izvedena metodsko-pokazna vježba kojom su se prikazale sposobnosti Eufora na kopnu i vazduhu.

Osim toga, održan je i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Multinacionalnog bataljona Eufora, a Danu visokih zvanica prisustvovali su predstavnici institucija BiH i ambasada u BiH.

Komandant Eufora Helmut Habermajer istakao je da je Eufor partner vlastima u BiH, Oružanim snagama, organima za sprovodođenje zakona i svakom pojedinačnom građaninu BiH, bez obzira na nacionalnost, politička uvjerenje ili vjersku pripadnost.

"U skladu sa našom misijom Eufor demonstrira potpunu posvećenost EU i šire međunarodne zajednice građanima BiH. Naša vjerodostojnost temelji se na održavanju bezbjednog okruženja kako bi doprinijela stabilnosti BiH", rekao je Habermajer u obraćanju prije početka vježbe.

On je napomenuo da se Eufor, kako bi očuvao bezbjednost u BiH, oslanja na višeslojan sistem rezervnih snaga koji mu omogućava da održava malo stalno vojno prisustvo u BiH, uz sposobnost da brzo poveća svoju vojnu moć.

Habermajer je podsjetio da se Eufor tokom prošlogodišnje vježbe "Brzi odgovor 2022" koncentrisao na prijem, raspoređivanje i početnu integraciju rezervnih snaga u sastav Eufora, dok se ove godine radilo na uvježbavanju sposobnosti rezervnih snaga, kako bi se obezbijedila neosjetna i neposredna integracija tih snaga u slučaju potrebe za njihovim raspoređivanjem.

"Time se garantuje da su snage Eufora funkcionalne i efikasne, sposobne da odigraju odlučujuću ulogu u podršci institucijama i stanovništvu BiH", naveo je Habermajer.

On vjeruje i da je očuvanje demokratije putem konstruktivnog dijaloga i zajedničkog rada na poboljšanju bezbjednosti i kvaliteta života svih građana BiH vrijedno svakog napora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana