EU uslovljava Srbiju: Ako želite naš novac...

GS
EU uslovljava Srbiju: Ako želite naš novac...

RISEL – Usklađenost sa spoljnom politikom EU i poštovanje sankcija koje je uvela, jedan je od uslova za izdvajanje sredstava iz fonda EU za razvoj Zapadnog Balkana, izjavila je predstavnica Evropske komisije Ana Pisonero na brifingu u Briselu, odgovarajući na pitanje da li zbog "dobrih odnosa" između balkanskih zemalja i Rusije mogu ostati bez evropskog novca.

- Evropska komisija trenutno procjenjuje planove reformi koje su ranije podnijele balkanske zemlje, uključujući Srbiju. Ova procjena će takođe uključiti preliminarne konsultacije s državama članicama EU. Finansiranje zahtijeva uspješnu implementaciju socio-ekonomskih i fundamentalnih principa i reformi vrijednosti, kazala je Pisonero.

Prema njenim riječima, postoji i niz uslova, uključujući poštovanje zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU i poštovanje sankcija, a te tačke su uključene kao obavezne po reformama.

Prethodno je portparol Evropske komisije Peter Stano rekao da "EU poziva Srbiju da odbaci jačanje odnosa s Rusijom, jer je to u suprotnosti s njenim obavezama kao kandidata za ulazak u Uniju", komentarišući sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

- Evropska unija računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere koji dijele iste principe, vrijednosti, bezbjednosne garancije i napredak. Evropska unija je bila jasna sa svojim partnerima: odnosi s Rusijom ne mogu biti normalni zbog ruskog neopravdanog rata protiv Ukrajine, rekao je on za N1.

Naime, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je 2023. godine stvaranje Fonda za razvoj Zapadnog Balkana kako bi se ubrzala integracija zemalja regiona u EU.

Pretpostavljalo se da će balkanske zemlje dobiti evropska sredstva za svoje planove socio-ekonomskih reformi za aktivnije učešće na jedinstvenom tržištu Evropske unije, prenosi RT Balkan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana