EU uložila 2,7 miliona evra u unapređenje vladavine prava

Srna
EU uložila 2,7 miliona evra u unapređenje vladavine prava

Sarajevo - U BiH je uloženo 2,7 miliona evra kroz zajednički program EU i Savjeta Evrope "Horizontal fasiliti" za zapadni Balkan i Tursku, a koji pomaže BiH da napreduje u ključnim aspektima poput vladavine prava i osnovnih prava, rekao je šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH Nikolas Bizel.

On je, pred početak sastanka Upravnog odbora ovog programa, naveo da je završena prva faza programa i da se ambicioznije kreće u drugu, uz korištenje dosad postignutih rezultata.

Bizel je pojasnio da unapređenje u ključnim aspektima nije nešto što se radi samo da bi se ispunile preporuke Savjeta Evrope ili da bi se radilo na približavanju BiH EU, već zbog dobrobiti svih građana.

"Ovdje govorimo o konkretnim aktivnostima kao što su borba protiv segregacije, unapređenje i zaštita prava nacionalnih manjina, unapređenje ljudskih prava zatvorenika, te unapređenje određenih institucija kao što je kancelarija ombudsmana", rekao je Bizel novinarima u Sarajevu.

Direktor Generalnog programskog direktorata Savjeta Evrope Verena Tejlor pojasnila je da se kroz ovaj program želi pomoći BiH da izvršava one obaveze koje je već preuzela, u vezi sa članstvom u Savjetu Evrope, te da se približi izvršavanju obaveza u vezi sa pristupanjem EU, odnosno cjelokupnim programom proširenja Unije.

Ona je podsjetila da Savjet Evrope ima 47 članica, te dodala da je BiH, iako mala, veoma aktivna članica.

"EU je jedan od naših najvažnijih partnera i mi sa njim dijelimo iste vrijednosti u pogledu ljudskih prava, vladavine prava i demokratizacije. Mi zajedno sa našim parnerom pokušavamo pomoći zemljama da napreduju u ovim oblastima", istakla je Tejlorova.

Prema njenim riječima, u okviru ovog programa se, na osnovu datih preporuka tijela za praćenje Savjeta Evrope, pomaže zemlji da se unaprijede oni aspekti gdje su poboljšanja potrebna.

Pomoćnik ministra inostranih poslova za multilateralne poslove u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Almir Šahović rekao je da će se danas analizirati šta je do sada učinjeno kroz razne institucije BiH i u raznim domenima kako bi bila usklađena postupanja i prihvaćeni određeni standardi Savjeta Evrope i EU.

"Danas ćemo govoriti o četiri domena na koje je veliki broj projekata bio usmjeren. Prvi je poboljšanje prava zatvorenika, drugi jačanje Institucije ombudsmana, zatim aktivnosti koje su preduzele institucije BiH, u smislu ukidanja ili borbe protiv bilo kakvih oblika diskriminacije u zemlji, te poboljšanje obrazovnog sistema", pojasnio je Šahović.

On je izrazio zadovoljstvo napretkom koji su napravile institucije BiH na koje se odnosi ovaj program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana