EU ponovo odgodila uvođenje ETIAS-a: Evo šta to znači za putnike iz BiH

GS
EU ponovo odgodila uvođenje ETIAS-a: Evo šta to znači za putnike iz BiH

Evropska unija odgodila je uvođenje odobrenja putovanja u zemlje članice, plus Norvešku, Island i Švajcarsku, za građane BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sve ostale državljane trećih zemalja koji su oslobođeni vize najmanje do 2024.

Tako će sistem pod nazivom ETIAS, koji je trebao biti implementiran od novembra ove godine, zahtijevati od državljana zemalja van Evropske Unije koje uživaju bezvizni režim putovanja u zemlje EU da se registruju onlajn svake tri godine prije putovanja i plate malu naknadu, javlja Una world.

ETIAS, koji će biti povezan s pasošem putnika, vrijediće do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi prije, navodi Ex Yu Aviation.

To će uključivati onlajn ispunjavanje obrasca i plaćanje naknade od sedam evra nakon čega bi autorizacija trebala biti izdana u roku od nekoliko minuta. EU je sada odgodila uvođenje sistema najranije do sljedeće godine, ne navodeći datum.

Autoritarni sistem putovanja prvobitno je trebao biti uveden još 2019., ali se stalno odgađao. EU je rekla da ETIAS nije viza i da će uticati na oko 1,4 milijarde ljudi iz preko šezdeset zemalja, uključujući i putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana