Epidemija kozje kuge u Grčkoj

Tanjug
Epidemija kozje kuge u Grčkoj

ATINA - Kozja kuga, poznata i kao Peste des Petits Ruminants (PPR), nastavlja da se širi u Grčkoj nakon što je prvi slučaj otkriven prošlog mjeseca, a vlada je uvela privremenu zabranu kretanja ili klanja ovaca i koza.

Kugom su pogođene 22 farme, uglavnom u centralnoj Grčkoj, 12.000 životinja je eutanazirano, a više od 30.000 testirano, prenosi Rojters.

Virus ne inficira ljude, ali je veoma zarazan među kozama i ovcama i može ubiti do 70 odsto zaraženih životinja.

Kada se otkrije slučaj kuge, neophodno je ubiti sve životinje na farmi, koja se potom dezinfikuje, a vlasti testiraju životinje u obližnjim oblastima na bolest, u skladu sa protokolima EU.

Georgios Stratakos, visoki zvaničnik Ministarstva poljoprivrede, rekao je da je virus uvezen, ali da još nije utvrđeno odakle.

On je naglasio da će zabrana trajati do nedjelje i da će biti ponovo razmotrena nakon toga.

Vlada traži kompenzaciju za one koji su izgubili stoku tokom odstrela ili su bili pogođeni zabranom, dodao je on.

Lokalni farmeri tvrde da se virus širi u Grčkoj zato što veterinarske klinike nemaju dovoljan broj zaposlenih i ne obavljaju propisane medicinske protokole.

Iako broj zaraženih životinja još uvijek nije kritičan, među grčkim farmerima raste zabrinutost dok se istovremeno suočavaju sa efektima klimatskih promjena, kao što su ekstremne vrućine i poplave.

PPR je prvi put detektovan u Obali Slonovače 1942. godine i od tada se proširio u druge afričke zemlje, kao i u Aziji i Evropi.

Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu procjenjuje da bolest dovodi do gubitaka do 2,1 milijardu dolara na globalnom nivou svake godine.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana