Engelhart: Pokretanje pitanja o Ustavnom sudu BiH dužnost Rusije

Srna
Engelhart: Pokretanje pitanja o Ustavnom sudu BiH dužnost Rusije

BEOGRAD - Viši savjetnik “Ruskog doma” u Beogradu Georgij Engelhart rekao je da je Rusija pokrenula pitanje o Ustavnom sudu BiH u Savjetu bezbjednosti UN jer, kao država garant Dejtonskog sporazuma, vidi kao svoju dužnost da to pitanje iznese na najviši nivo i pokuša da pronađe rješenje za tu krizu.

Engelhart je rekao da se vidi da kriza koja je buknula u BiH u vezi sa Ustavnim sudom BiH dobija neke, kako kaže, poprilično velike razmjere.
-Upravo zato Rusija, kao jedna od država garanata Dejtonskog sporazuma, vidi svoju odgovornost i dužnost da to pitanje iznese na neki najviši nivo, da se tu pokuša da pronađe neko rješenje za ovu krizu - izjavio je Engelhart novinarima u Beogradu.
Rusija je juče u Savjetu bezbjednosti UN pokrenula pitanje opasne situacije oko Ustavnog suda BiH, ističući da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH bez učešća Srba ili bilo kojeg drugog državotvornog naroda BiH put koji vodi ka uništavanju dejtonske strukture i, što je posebno opasno, ka potencijalnom sukobu.
Povodom godišnjice 8. jula kada je Rusija 2015. godine stavila veto na prijedlog britanske rezolucije o Srebrenici, kojom bi Srbi bili proglašeni za genocidan naroda, Engelhart je rekao da je to bila principijelna odluka Rusije.
On je rekao da je ruska Vlada smatrala i smatra i sada da slučaj Srebrenici nije još do kraja istražen na pravi način.
-Zato sve kvalifikacije, a pogotovo jednog čitavog naroda i zemlje, kao genocidne, nisu zasnovane i nemaju nikakvog pravnog temelja, niti pokrića, i zato je Rusija tada uložila veto u Savjetu bezbjednosti UN kada je ta rezolucija bila na dnevnom redu - rekao je Engelhart.
On je zahvalio srpskom narodu za sjećanje na jedan takav potez Rusije prije osam godina.
Engelhart je u ime Ruskog doma prisustvovao danas skupu u zgradi opštine Zvezdara u Beogradu, koju su udruženja Koordinacija i “Zavet” srpsko-ruski organizovali povodom ruskog veta na britansku deklaraciju o Srebrenici u Savjetu bezbjendosti UN 8. jula 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana