Emir Dizdarević za "Glas Srpske": I Slovencima smo rekli da nećemo otpad uz granicu

Vedrana Kulaga Simić
Emir Dizdarević za "Glas Srpske": I Slovencima smo rekli da nećemo otpad uz granicu

BANjALUKA - Odlazak na lokaciju Nuklearne elektrane (NE) "Krško" u Sloveniji bio je dobar potez jer smo dobili određene informacije na licu mjesta, a otvoreno smo od njih zatražili da nastave pregovore sa Hrvatskom da bi dio radioaktivnog otpada tu i ostao, umjesto da bude skladišten na Trgovskoj gori, uz samu granicu sa BiH.

Izjavio je to u petak za "Glas" predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori Emir Dizdarević, nakon što je sa kolegama iz BiH posjetio nuklearnu elektranu "Krško" koja se nalazi u Sloveniji.

Hrvatska je vlasnik polovine elektrane "Krško" u Sloveniji, a prema ranijim podacima, mora 2023. godine da preuzme polovinu otpada, zbog čega posljednjih mjeseci sprovodi ozbiljne pripremne analize za skladištenje i odlaganje tog otpada na mjestu nekadašnje kasarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori.

Članovi Ekspertskog tima u Sloveniju su otputovali na poziv hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje NE "Krško", a Dizdarević je naglasio da su obišli dobar dio elektrane, tražili informacije, ali i podvukli da je BiH spremna i na tužbe ako Hrvatska istraje u namjeri da svoj dio otpada skladišti na Trgovskoj gori, iako Slovenija tvrdi da ima kapaciteta da i dalje ostaje na njihovoj teritoriji.

- Napomenuli smo i da je tu, gotovo uz samu Trgovsku goru, i park prirode "Una" i da jednostavno mi, s druge strane rijeke, ne možemo prihvatiti da dio radioaktivnog otpada dođe na lokaciju nekadašnje kasarne. Nekako smo ih i zamolili da pokušaju i dalje da sa hrvatskim predstavnicima pronađu rješenje koje bi odgovaralo svima, ali smo i ukazali da naš pravni tim, koji je završio strategiju pravne borbe, planira da pokrene spor pred nadležnim sudovima ako susjedna Hrvatska istraje u svojim namjerama - rekao je Dizdarević.

On je nedavno izjavio da u Hrvatskoj ne odustaju od namjere da na Čerkezovcu u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, izgrade objekat u koji će smjestiti 50 odsto radioaktivnog otpada iz "Krškog", te da u renovirane postojeće objekte smjeste institucionalni otpad.

Na lokaciji nekadašnje kasarne "Čerkezovac" u toku su istražni radovi s ciljem prikupljanja informacija i podataka za izradu studije uticaja na životnu sredinu, što je najavljeno za jesen.

Novi sastanak predstavnika Ekspertskog tima, odnosno ovaj put stručnjaka za seizmologiju, sa hrvatskim kolegama, trebalo bi da bude održan naredne sedmice na Trgovskoj gori, a ranije je najavljeno da će i BiH uzeti uzorke tla sa svoje strane Une kako bi ih uporedila sa onima iz Hrvatske.

Stav svih strana u BiH je da je ta lokacija nedopustiva jer je u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a posebno se upozorava da bi, odlaganjem tog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, oko 70 odsto potencijalnog negativnog oticaja osjetila upravo BiH, odnosno bilo bi ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika.

Članovi domaćeg Pravnog tima za problematiku Trgovske gore nedavno su završili strategiju u kojoj su pobrojali sve opcije koje su na raspolaganju BiH u tom sektoru borbe protiv namjera da uz granicu bude odlagan opasni otpad. Potrebno je ojačati domaću diplomatiju, aktivirati i države kroz koje protiče Dunav, od ušća Save, ali i obezbijediti uslove za vođenje spora pred hrvatskim sudovima, ali i u Evropskom sudu za ljudska prava i Hagu.

Stav Fonda

Iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje ove nuklearne elektrane u petak su poručili da će u Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac zbrinjavati nisko i srednje radioaktivni otpad iz NE "Krško", te institucionalni otpad iz Hrvatske, ali ne i nuklearno gorivo. Tvrde da će se nuklearno gorivo iz NE dugoročno skladištiti u suvom skladištu na lokaciji elektrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana