Eksperti nastavljaju borbu: Informacije traže direktno u “Krškom”

Vedrana Kulaga Simić
Eksperti nastavljaju borbu: Informacije traže direktno u “Krškom”

SARAJEVO - Da bi prikupili što više informacija o radioaktivnom otpadu i istrošenom nuklearnom gorivu, koje Hrvatska planira da u dogledno vrijeme skladišti na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini sa BiH, predstavnici domaćih institucija vlasti polovinom mjeseca idu u Nuklearnu elektranu (NE) “Krško”.

Hrvatska je vlasnik polovine elektrane “Krško” u Sloveniji i mora 2023. godine da, prema ranijim podacima, preuzme polovinu otpada, zbog čega posljednjih mjeseci sprovodi ozbiljne pripremne analize za skladištenje i odlagalište tog otpada na mjestu nekadašnje kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori.

Stav svih strana u BiH je da je ta lokacija nedopustiva jer je u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a posebno se upozorava da bi odlaganjem tog otpada i istrošenog nuklearnog goriva oko 70 odsto potencijalnog negativnog uticaja osjetila upravo BiH, odnosno naglašava se da bi bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika.

Domaći stručnjaci, okupljeni u Ekspertski tim za problematiku Trgovske gore, u nekoliko navrata već su odlazili na Trgovsku goru i u razgovorima sa nadležnima u Hrvatskoj nastojali da dobiju što više informacija o svim aktivnostima na toj lokaciji, imajući u vidu da od početka nije bilo pune otvorenosti i saradnje sa BiH.

Sada, kako je za “Glas” potvrdio predsjedavajući domaćeg Ekspertskog tima za problematiku Trgovske gore Emir Dizdarević, idu korak naprijed.

- Predstavnici institucija sa svih nivoa vlasti u BiH trebalo bi da 9. septembra posjete elektranu “Krško”. Duže vrijeme tražimo informacije o kategorizaciji radioaktivnog otpada koji je tu, a koji žele da prebace u “Čerkezovac”. Očekujemo da dobijemo sveobuhvatnu kategorizaciju svega što misle pomjerati kako bismo mogli dalje da radimo naše procjene - rekao je Dizdarević.

On je podsjetio i da su tokom nedavne konvencije o pitanjima nuklearne bezbjednosti u Beču od predstavnika Slovenije čuli da oni imaju tehničke mogućnosti da zbrinu i hrvatski dio otpada niske i srednje radioaktivnosti.

- Na direktno pitanje našeg predstavnika da li mogu da to urade, rečeno je da imaju tehničke pretpostavke za to, ali da je ostalo sve stvar dogovora nadležnih - rekao je Dizdarević.

Nakon boravka u Sloveniji, potvrdio je, za 12. septembar je dogovoren novi sastanak u Hrvatskoj, a put “Čerkezovca” će stručnjaci iz seizmologije. 

- Članovi tima su bili tamo u julu, kada su razmijenjene informacije iz geologije i hidrogeologije. Na redu su seizmolozi - rekao je Dizdarević.

Prilikom posljednjeg sastanka u Hrvatskoj iskazano je nezadovoljstvo jer nisu prisustvovali dosadašnjim istraživanjima na lokaciji nekadašnje kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori. Hrvatska preduzima sve korake da bi tu uspostavila funkcionalni centar za radioaktivni otpad, a njihov stav je da nema osnova za bojazan.

Pravna zaštita

Članovi domaćeg Pravnog tima za problematiku Trgovske gore nedavno su završili strategiju u kojoj su pobrojali sve opcije koje su na raspolaganju BiH u tom sektoru borbe protiv namjera da uz granicu bude odlagan opasni otpad. Potrebno je ojačati domaću diplomatiju, aktivirati i države kroz koje protiče Dunav, od ušća Save te obezbijediti uslove za vođenje spora pred hrvatskim sudovima, ali i u Evropskom sudu za ljudska prava i Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana