Ekonomski analitičari: Političke odluke dolaze na naplatu

Veljko Zeljković
Ekonomski analitičari: Političke odluke dolaze na naplatu

BANjALUKA - Brisel i Evropska centralna banka (ECB) izgubili su kompas, razum i logiku, što Evropsku uniju neizbježno vodi u ekonomsku i finansijsku propast.

Smatra ovo ekonomski analitičar iz Beograda Branko Dragaš, komentarišući i analizirajući odluku ECB-a da podizanjem kamatnih stopa pokuša da smanji sve veću inflacije unutar evrozone.

- Ako je veliki požar u vidu inflacije zahvatio čitavu Evropu, on se ne može gasiti dolevanjem benzina na ovu vatru. Iako oni to ne žele priznati, realna inflacija u EU je već oko 20 odsto. Voleo bih da mi neko objasni kako se to povećanjem kamatne stope od 0,5 odsto može suzbiti ova inflacija. Gde je tu ekonomska logika? To je ludilo. Predstavnici ECB-a su još jednom pokazali da nisu u stanju da vode ovu instituciju, jer pre svega donose političke, a ne adekvatne monetarne mere i odluke - istakao je Dragaš za “Glas Srpske”.

Osvrćući se na izjave pojedinih investitora koji su takođe iskazali skepsu prema ovim potezima ECB-a, predviđajući ulazak EU bloka u recesiju krajem ove godine, pogotovo zbog velikih problema oko energenata, Dragaš navodi da su mnoge evropske zemlje već “debelo” u recesiji.

- Amerika je recesiji. Nemačka je već drugi kvartal zaredom. Mislim da je sve ovo velika igra Velike Britanije, koja želi da uništi Nemačku. Najveći krivci za ovu inflaciju, koja bi mogla preći i u hiperinflaciju, jesu bankari centralnih banaka, koji ispunjavaju zadatak “familije” da uništi zapadnu civilizaciju - kaže Dragaš.

Za razliku od Dragaša, rektor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Milenko Krajišnik ima nešto drugačije viđenje ove situacije. Kako je istakao, ovaj potez ECB-a predstavlja jedan od mehanizama za suzbijanje visoke inflacije u evrozoni, ali i odgovor na dizanje kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi, kako bi se smanjile “razlike” između dolara i evra.  

- Ne bih se složio da je ovo dolijevanje na vatru. S druge strane, kako će ovo uticati na nivo investicija, ekonomske trendove i recesiju koja sve više prijeti zemljama EU, to je drugo pitanje. Istina, Evropi prijeti recesija, ali zato što imaju velikih problema sa energentima i pokidanim trgovinskim vezama sa velikim tržištima poput ruskog i kineskog. Donosile su se političke, a ne ekonomske odluke i sigurno je da to sada dolazi na naplatu - kaže Krajišnik.

Navodi i kako će zbog neraskidive veze marke i evra BiH morati da dijeli sudbinu EU, što se već može vidjeti jer su neke domaće banke već najavile podizanje kamatnih stopa. 

- Ovo povećanje će osjetiti svi oni koji su uzimali kredite vezane za euribor. Što se tiče domaće privrede, ovo povećanje kamatnih stopa moglo bi usporiti dosadašnji nivo aktivnosti, jer rast kamata uvijek utiče na pad investicija - dodao je Krajišnik.

Suzbijanje inflacije

ECB je 21. jula podigao kamate za 50 baznih poena, mnogo više od očekivanja, jer su tržišni akteri predviđali povećanje od 25. Kako je saopšteno ovom prilikom, cilj je da se unutar evrozone obuzda inflacija i smanji na prihvatljiva dva procenta. Ovo je inače prvi put da je ECB povećao ključne kamate u posljednjih 11 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana