Egić: Vlada obezbijedila pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje

SRNA
Egić: Vlada obezbijedila pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske obezbijedila je ove godine pet miliona KM nepovratnih sredstava za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a omogućen je i pripravnički staž za 65 djece iz ove kategorije sa visokom stručnom spremom, izjavio je Srni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Egić je istakao da se nepovratnim sredstvima predviđa stambeno zbrinjavanje za 688 korisnika u 24 lokalne zajednice.

"Ovim su obuhvaćene lokalne zajednice u Republici Srpskoj koje su do 29. avgusta dostavile konačne liste Ministarstvu na potvrdu", naveo je Egić.

On je rekao da je resorno ministarstvo određenim uštedama u budžetu u prošloj godini za ove namjene obezbijedilo 500.000 KM, čime su obuhvaćeni 17 lokalnih zajednica i 84 korisnika.

Kada je riječ o pripravničkom stažu za 65 djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom, Egić je istakao da za njih postoji dodatna pogodnost jer više ne moraju da budu na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske minimalno šest mjeseci kao ostali.

Govoreći o zapošljavanju boračkih kategorija u Republici Srpskoj, Egić je naveo da je Akcionim planom zapošljavanja u prošloj i ovoj godini obuhvaćeno zapošljavanje djece poginulih boraca, demobilisanih pripadnika Vojske Republike Srpske.

On je rekao da ljudi, koji ne mogu da pronađu posao u struci, imaju mogućnost preko Zavoda za zapošljavanje da urade prekvalifikaciju i dokvalifikaciju i tako steknu zvanje ili znanje koje se trenutno traži na tržištu rada.

Egić je podsjetio da je u toku pilot-projekat zapošljavanja djece poginulih boraca u Banjaluci, kojim je obuhvaćeno ukupno 126 djece, od kojih 26 sa visokom stručnom spremom, dok su ostali bili sa srednjom stručnom spremom i nekvalifikovani radnici.

"U dogovoru sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske, Privrednom komorom Republike Srpske utvrdili smo šta nam je potrebno na tržištu rada i ponudili smo posao ljudima iz kategorije djece poginulih boraca. Svi su došli na razgovor, ali je rezultat poražavajući, jer niko od te djece nije pristao da se zaposli u prehrambenoj, metalnoj i tekstilnoj industriji", rekao je Egić.

On je najavio da će pilot-projekat zapošljavanja djece poginulih boraca biti nastavljen u Bijeljini i Zvorniku u oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma, drvoprerade, koja se nalaze na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

"Vlada Republike Srpske kontinuirano radi na poboljšanju uslova života i rada boračkih kategorija, kao i svih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske", naglasio je Egić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana