Egić: Uskoro konkretna rješenja za boračku populaciju

Srna
Egić: Uskoro konkretna rješenja za boračku populaciju

BANJALUKA - Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da institucije Srpske ulažu napore da se poboljša status članova boračkih i drugih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te da će uskoro biti predstavljena i konkretna rješenja.

Egić je naveo da je sa predstavnicima ove populacije razgovarao o problemima, kako bi se pronašla adekvatna rješenja.

“Borci razumiju situaciju u kojoj se kao društvo nalazimo. Mislim da je najveća greška to što se iz jedne boračke organizacije odvojilo više njih, te u javnost dolaze pogrešne slike o tome čemu borci teže”, rekao je Egić za ATV.

On je istakao da ima dobru saradnju i sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, te da je prisustvovao i sjednici Predsjedništva ove organizacije u Derventi.

“Prisustvovao sam u svojstvu ministra, ali kada je trebalo da se donesu zaključci, izrazio sam želju da napustim sastanak, jer nisam želio da utičem na taj proces i da se to ne bi pogrešno protumačilo”, pojasnio je Egić.

On smatra neprihvatljivim da pojedine političke partije zloupotrebljavaju borce i da prave partijski skup.

Govoreći o razgovorima sa predstavnicima Saveza sindikata Srpske, Egić je rekao da je njihov osnovni zahtjev raspakivanje Zakona o platama.

“Oni smatraju da je jedno od rješenja i smanjenje sive ekonomije, povećanje budžetskih prihoda, te smanjenje zloupotreba najniže plate”, dodao je Egić.

On smatra da se do pronalaženja načina da se povećaju plate u realnom sektoru može doći jedino pregovorima i razgovorima svih socijalnih partnera.

“Poslodavci takođe imaju svoje prijedloge, koji idu u pravcu povećanja koeficijenata po granama, odnosno da koeficijenti i najniža plata ne mogu biti isti u građevinarstvu i u nekim drugim industrijama”, rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, poslodavci žele da se napravi pravilnik za utvrđivanje najniže plate.

Egić smatra da treba uložiti napore da se ponovo aktivira rad Socijalno- ekonomskog savjeta, kako bi se u rad Savjeta u boljem kapacitetu uključili i sindikati i poslodavci, te da se u tripartitnom dijalogu pronađu najbolja rješenja za probleme radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana