Egić: Cilj povezivanje javne uprave i ostvarivanje prava korisnika

SRNA
Egić: Cilj povezivanje javne uprave i ostvarivanje prava korisnika

BANjALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da je cilj svake javne uprave povezivanje i mogućnost protoka informacija između javnih organa i službi, te ostvarivanje prava korisnika Ministarstva, što će omogućiti i protokol o načinu pristupa podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/.

Egić je nakon potpisivanja protokola sa pomoćnikom direktora za poslove nadzora u RUGIP-u Dejanom Đukanovićem pojasnio da će na ovaj način ovlašteni službenik Ministarstva moći direktno pristupiti u baze podataka Uprave koje se odnose na zemljište i imovinsko-pravne odnose.

"To će nama u Ministarstvu omogućiti ostvarivanje prava naših krajnjih korisnika, naročito u oblasti stambene problematike, jednokratnih davanja za socijalno ugrožene kategorije, te niz drugih oblasti", rekao je Egić novinarima u Banjaluci.

Pomoćnik direktora za poslove nadzora u RUGIP-u Dejan Đukanoviće istakao je da potpisani protokol resornom ministarstvu omogućava uvid u podatke o nepokretnostima i pravima na nepokretnosti, odnosno podaci iz javnih evidencija, kao što su popisni katastar, katastar zemljišta, zemljišna i knjiga uloženih ugovora.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će na ovaj način imati pristup podacima koji će mu koristiti za obavljanje redovnih poslova i zadovoljavanja i ostvarivanja prava i pravnih interesa fizičkih i pravnih lica iz nadležnosti koje ostvaruju u Ministarstvu.

"RUGIP je ovaj protokol zaključio i sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Poreskom upravom i Inspektoratom Republike Srpske", dodao je Đukanović.

On je naglasio da se ovi protokoli o saradnji i razmjeni podataka koriste putem veb-aplikacija, dok je zakonska obaveza da republičke institucije međusobno sarađuju i imaju pravnu pomoć, što će ubrzati rad javnih organa.

Đukanović je naveo da je uvid u podatke besplatan, te da se mogu koristiti samo u svrhe obavljanja poslova iz nadležnosti republičkih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana