Egić: Bitka za Koridor - jedna od najvažnijih

Srna
Egić: Bitka za Koridor - jedna od najvažnijih

BANjALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da je bitka za proboj koridora kroz Posavinu 1992. godine bila jedna od najznačajnijih bitaka i pobjeda Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Egić je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da je 31. maja 1992. godine Hrvatska vojska, uz pomoć HVO-a, zauzela Modriču i na taj način Krajina je bila odsječena od svijeta i Srbije, te zaustavljen protok robe i ljudi, a bio je primjetan i nedostatak lijekova i osnovnih životnih namirnica.

Prema njegovim riječima, dan ranije bila je donijeta rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o zabrani letova aviona, a 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka umrlo je tada usljed nedostatka kiseonika.

"Jedino logično rješenje u to vrijeme, prema odluci Glavnog štaba VRS, bilo je da se ide akciju proboja koridora pod komandom generala VRS Momira Talića, kako bi se zapadni dio Republike Srpske spojio sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom", rekao je Egić.

Na Dugoj njivi kod Modriče u nedjelju, 23. juna, biće obilježene 32 godina od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, rečeno je ranije Srni u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u manastiru Svetog velikomučenika Lazara, u 11.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježju, dok je za 11.15 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Predviđeno je prisustvo predstavnika institucija Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama BiH, rukovodstava gradova i opština, delegacije 3. Pješadijskog Republika Srpska puka, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, te gradskih i opštinskih nevladinih organizacija, udruženja i građana.

Na spomen-obilježju, prema utvrđenom protokolu, biće položen vijenac u ime institucija Republike Srpske, dok će predstavnici gradova i opština, te ostale delegacije položiti ruže.

"Vidovdan - proboj Koridora" obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova kao istorijski događaj od republičkog značaja.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, u akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika MUP-a Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana